#PlanetaContează

Thierry Manes, ilustrator: Ilustrația se învață prin exercițiu, oricine poate deveni ilustrator dacă iubește desenul

24 mai 2023

Scris de:

Thierry Manes, ilustrator: Ilustrația se învață prin exercițiu, oricine poate deveni ilustrator dacă iubește desenul

Thierry Manes este ilustratorul unei cărți super-speciale care deja cucerește inimile micilor ecologiști. Ziua în care am salvat planeta reunește patru povestiri despre copii curajoși, care iubesc natura și fac tot ce pot să o protejeze. Iată ce l-a inspirat pe ilustrator și ce sfaturi are pentru copiii care iubesc să deseneze și ar dori să urmeze această pasiune mai departe. 

Editura DPH: De unde v-ați luat inspirația pentru personaje?
Thierry Manes:
În viață, îmi place să observ, să ascult, să am imagini în minte, iar textul ajută foarte mult și el.

Care este personajul tău preferat?
Lucas, eroul din „Vara broaștei țestoase”, pentru curajul și inima lui mare.

Când desenezi? Tot timpul sau ai un program pe care îl urmezi?
Desenez practic în fiecare zi, fie pentru mine, fie pentru comenzi de la editori. Acesta este în prezent principala mea activitate, pe care o desfășor în Nîmes, în sudul Franței.

Ilustrația este o abilitate ce poate fi îmbunătățită

Cât de importantă este ilustrația pentru transmiterea mesajului autorului și cum decideți ilustrația unei cărți?
De fiecare dată când primesc un text este o aventură și am multe imagini în minte. Mă impregn de poveste și de personaje înainte de a începe desenele, apoi fac câteva schițe și desene preliminare, iar în funcție de poveste propun o linie a imaginilor în acord cu editorul.

Aveți sfaturi pentru copiii care iubesc să deseneze și ar putea să-și aleagă desenul ca profesie?
Petreceți puțin timp în fiecare zi desenând și, repetând, acest lucru vă va ajuta să vă conturați stilul. Ilustrația este o abilitate care poate fi îmbunătățită, indiferent de abilitatea inițială. Dacă sunteți pasionați de desen, meseria de ilustrator este perfectă pentru voi.

Ziua în care am salvat planeta este un titlu parte dintr-un proiect amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovarea circulației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia.

Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *