#PlanetaContează

5 motive și 5 idei pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă importanța protejării planetei

18 septembrie 2023

Scris de:

5 motive și 5 idei pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă importanța protejării planetei

Educația pentru mediu reprezintă un subiect de actualitate și vital în societatea noastră, dat fiind impactul tot mai mare al schimbărilor climatice și al degradării mediului asupra planetei noastre. Copiii de astăzi vor deveni lideri și factori de decizie în viitor, ceea ce face ca educația lor privind mediul să fie esențială. Una dintre cele mai eficiente modalități de a transmite acest mesaj important și de a-i inspira pe copii să devină responsabili față de mediul înconjurător este prin intermediul cărților. Cum?

Sensibilizarea și Cunoașterea

Cărțile pentru copii sunt instrumente puternice pentru a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă lumea înconjurătoare și să dezvolte empatia față de mediul înconjurător. Prin povești și ilustrații captivante, copiii pot învăța despre biodiversitate, poluare, schimbări climatice și multe altele. Aceste cărți le oferă oportunitatea de a descoperi și de a înțelege complexitatea problemelor legate de mediu într-un mod accesibil și potrivit vârstei lor.

De exemplu, Frige planeta! descrie într-un mod amuzant problema încălzirii globale, prin prisma animalelor care caută soluții.

Inspirarea și Motivarea

Cărțile pentru copii despre mediu pot să inspire și să motiveze tinerii să acționeze pentru protejarea mediului. Personaje pozitive și aventuri fascinante pot stimula imaginația copiilor și îi pot determina să se implice activ în proiecte de conservare sau să dezvolte obiceiuri prietenoase cu mediul. Cărțile oferă modele de comportament și eroi care îi pot inspira pe copii să își asume un rol activ în protejarea planetei.

Mai multe exemple pot descoperi copii în seria Luna și Pădurea Magică, o poveste ce o are ca personaj principal pe Luna, o fetiță ce reușește să comunice cu animalele și să le ajute în tot felul de probleme, de la braconaj până la gestionarea relațiilor între specii.

cărți copii

Dezvoltarea Gândirii Critice și a Abilităților de Problem Solving

Cărțile pentru copii despre mediu nu se rezumă doar la fapte și informații, ci pot și să stimuleze gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor. Ele pot pune întrebări dificile și pot provoca copiii să caute soluții creative la problemele legate de mediu. Aceste abilități sunt esențiale în abordarea complexă a problemelor ecologice la nivel global.

Câteva cărți interesante în această direcție sunt Secretul micilor grădinari, unde un grup de copii găsesc soluții de a face să prospere un teren viran, părăsit sau SOS – Protectorii Oceanelor, o serie care vorbește despre poluare din prisma peștilor și viețuitoarelor din ape.

Legătura cu Natura

Multe cărți pentru copii despre mediu promovează conexiunea cu natura și aprecierea ei. Ele pot să încurajeze plimbările în natură, observarea păsărilor, grădinăritul sau alte activități în aer liber, ceea ce poate contribui la dezvoltarea unei legături mai profunde și mai autentice cu mediul înconjurător.

Luna și Pădurea Magică este poate exemplul cel mai la îndemână, însă vă recomandăm și călătoria lui Blu, un flamingo albastru, vegetarian, care are o misiune extrem de importantă.

Sensibilizarea la Responsabilitatea Individuală

Un alt aspect important al cărților pentru copii despre mediu este că ele pot sublinia importanța responsabilității individuale în protejarea mediului. Ele pot să transmită mesajul că fiecare persoană poate face o diferență și că fiecare acțiune contează.

Ziua în care am salvat planeta este o culegere de mici istorioare care vin cu exemple concrete de probleme și soluții ce pot fi puse în practică de orice copil, indiferent de vârstă. De asemenea, seria Barnabe prezintă prin intermediul personajelor legătura dintre comportamentele noastre și starea de sănătate a planetei, fiind dedicată copiilor de 2-4 ani.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *