#PlanetaContează

3 ilustratori și sfatul lor pentru a realiza desene care să schimbe lumea

11 decembrie 2023

Scris de:

3 ilustratori și sfatul lor pentru a realiza desene care să schimbe lumea

Dacă și copilul tău iubește să deseneze, atunci cu siguranță va fi inspirat de acești ilustratori care și-au pus semnătura pe unele dintre cele mai frumoase, interesante și apreciate cărți publicate de editura DPH în 2023. De altfel, prin intermediul desenelor lor, aceștia ne-au ajutat să aducem în discuție subiecte importante pentru noi toți, cum ar fi educația pentru mediu, iar noțiuni precum poluare, încălzire globală, schimbări climatice au devenit mult mai accesibile și interesante pentru micii cititori. 

Publicul din România a făcut cunoștință cu Roberto Prual-Reavis prin intermediul lui Respirus, un pește sufocat de poluarea oceanelor, care evoluează și… ajunge să trăiască pe uscat și chiar să zboare. Adaptarea la mediu este un pretext pentru a ridica problema poluării planetei, într-o manieră originală, atractivă și care stimulează imaginația celor mici.

DPH: De ce ați ales ca subiect al acestei cărți poluarea aerului?
Roberto Prual-Reavis:
Starea planetei noastre mă preocupă în fiecare zi și am dorit să îmbin acest subiect cu cel al evoluției. Însă, treptat, pe măsură ce elaboram povestea, tema poluării în toate formele ei a devenit evidentă, iar povestea evoluției unui pește din timpurile primordiale până în zilele noastre s-a transformat în această alegorie a lui Respirus. Deoarece subiectul este destul de dificil de abordat, existând riscul de a întrista cititorul, am preferat să evidențiez situații: poluarea mărilor, poluarea aerului, poluarea stratului de ozon, prin intermediul peregrinărilor fanteziste ale unui personaj destul de naiv care nu judecă și ale cărui nevoi respiratorii îl duc să îngrijească planeta fără să știe.

Ce vă place cel mai mult în crearea de cărți pentru copii?
Iubesc procesul de creație a unei cărți pentru copii. Pornesc de la o mică idee schițată într-un carnețel sau de la o schiță găsită într-un dulap. Scriu câteva rânduri sau căutăm aspectul personajelor, expresiile lor, apoi elaborez o machetă (schema cărții în care plasăm pagină cu pagină locul textului și al imaginilor). Cartea pentru copii implică înțelegerea textului și, prin urmare, găsirea unui stil adecvat fără a fi prea simplu, iar acest lucru nu este ușor. Cu atât mai mult cu cât uneori un cuvânt complicat poate atrage atenția tânărului cititor și poate îmbogăți vocabularul lui, dar nu trebuie să exagerăm, trebuie să găsim echilibrul. Relația dintre imagine și text este fascinantă. De exemplu, dacă scriem „Un pește înota în apă” și ilustrația prezintă un pește care înoată în apă, este redundant. Dar dacă este scris „Un pește voia să viziteze Bucureștiul”, este deja mai interesant. Trebuie creată o dinamică între imagine și ceea ce este scris.

Thierry Manes este ilustratorul unei cărți super-speciale care deja cucerește inimile micilor ecologiști. Ziua în care am salvat planeta reunește patru povestiri despre copii curajoși, care iubesc natura și fac tot ce pot să o protejeze. Iată ce l-a inspirat pe ilustrator și ce sfaturi are pentru copiii care iubesc să deseneze și ar dori să urmeze această pasiune mai departe.

DPH: Cât de importantă este ilustrația pentru transmiterea mesajului autorului și cum decideți ilustrația unei cărți?
Thierry Manes: De fiecare dată când primesc un text este o aventură și am multe imagini în minte. Mă impregn de poveste și de personaje înainte de a începe desenele, apoi fac câteva schițe și desene preliminare, iar în funcție de poveste propun o linie a imaginilor în acord cu editorul.

Aveți sfaturi pentru copiii care iubesc să deseneze și ar putea să-și aleagă desenul ca profesie?
Thierry Manes: Petreceți puțin timp în fiecare zi desenând și, repetând, acest lucru vă va ajuta să vă conturați stilul. Ilustrația este o abilitate care poate fi îmbunătățită, indiferent de abilitatea inițială. Dacă sunteți pasionați de desen, meseria de ilustrator este perfectă pentru voi.

Maija Hurme este ilustratoare de cărți și ea practică grădinăritul fără săparea solului pe propriul ei teren. Iar cartea în care cititorii fac cunoștință cu stilul ei inconfundabil este Secretul micilor grădinari.

DPH: Cât de importante considerați ilustrațiile în transmiterea mesajului autorului și cum decideți cum să ilustrați o carte?
Maija Hurme: Această carte a fost rezultatul unei colaborări. Lina dorea să facă o carte despre albine, iar eu doream să fac o carte despre grădinărit fără a sapa, așa că am făcut această carte împreună. Ilustrațiile sunt lucrul care leagă totul. Am luptat mult timp cu stilul până când am găsit un creion grafit gros și moale pe care îl foloseam pentru desenele croquis. Linia moale, asemănătoare cărbunelui, era perfectă pentru tema cărții, este ca și carbonul important despre care vorbim, dar și potrivit pentru formele organice ale plantelor și oamenilor.

Ai vreun sfat pentru copiii care iubesc desenul și poate ar putea face o meserie din asta?
Maija Hurme: Citiți o mulțime de cărți de imagini, benzi desenate și mergeți la muzee de artă! Desenați tot timpul! Faceți-o în stilul vostru, nu trebuie să fie perfect ca o fotografie: imperfecțiunea, zgârieturile și petele sunt minunate. Și pentru părinți: oferiți copiilor materiale de desenat bune! Caietele sunt bune, le puteți depozita mai ușor decât un milion de coli de desen 🙂

Sperăm că v-am convins să dați fuga să luați cutia de creioane și câteva coli și să lăsați imaginația să zburde. Mici sau mari, cine știe ce idei creative apar? Iar dacă vreți să descoperiți mai multe cărți și ilustrațiile lor fantastice legate de probleme de mediu, vă invităm să explorați întreagă colecție aici

 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *