Cărți pentru copii

Activități creative pentru copii – Top 20 de idei pentru cei mici

29 august 2022

Scris de:

Activități creative pentru copii – Top 20 de idei pentru cei mici

Ca părinte poate fi dificil să vii mereu cu idei noi de activități pentru copii. Și știm cu toții cât de ușor se plictisesc, nu-i așa? Astăzi îți venim în ajutor cu o lista de 20 de idei pentru cei mici, distractive și în același timp creative.

Avion din sticle de plastic

Protecția mediului e un subiect pe care îl poți aborda cu copiii încă de când sunt mici. Pentru a face discuția mai distractivă, combin-o cu o activitate de upcycling. De exemplu, dintr-o sticlă de plastic goală puteți realiza un avion! Mai aveți nevoie și de hârtie, 2 tuburi de hârtie igienică, scotch, lipici, acuarele și o foarfecă.

  • Începe prin a lipi hârtia în jurul sticlei și lipește-o. Apoi, lipește de-o parte și de alta cele două tuburi de carton.
  • Din altă coală de hârtie, decupează aripile și elicea avionului.
  • Lipește aripile pe tuburile de hârtie igienică, iar elicea pe capacul de plastic.
  • La final, pictați avionul în culorile preferate.

În tot acest timp, vorbește-le despre importanța reciclării și de ce e important să reducem consumul de plastic.

Plastilină

Plastilina e o jucărie ideală pentru copii de toate vârstele. Este nu doar reutilizabilă, ci are și beneficii pentru dezvoltare: îmbunătățește coordonarea mână-ochi și abilitățile motorii, încurajează creativitatea și este o activitate relaxantă.

Coloratul

Cărțile de colorat sunt distractive și contribuie la dezvoltarea copiilor fără ca ei să facă vreun efort. Activitatea îi învață să țină corect instrumentele de scris, îmbunătățește concentrarea, contribuie la dezvoltarea abilităților motorii și stimulează creativitatea.

Cartea de colorat Colorez unicorni le permite copiilor să își dea frâu liber imaginației și laturii artistice. Imaginile prezintă animalul fantastic în diferite ipostaze, astfel încât cei mici vor continua să coloreze pagină după pagină.

Activități cu arte plastice

Ați rămas în pană de idei în ceea ce privește activitățile de arte plastice? Oferta noastră include cărți diverse, pe care le poți achiziționa în funcție de preferințele copilului tău. De la plastilina și origami până la desen și decupaj, distracția e garantată!

Cartea activităților practice se adresează copiilor de 3-6 ani, iar explicațiile pas cu pas sunt ușor de înțeles. Propunerile de activități sunt împărțite pe anotimpuri, având teme precum vacanța de vară, începutul anului școlar și, bineînțeles, sărbătorile de iarnă.

Evantaie colorate

Evantaiele sunt simplu de realizat: nu necesită mult timp, nici răbdare sau îndemânare. Ai nevoie de o coală de hârtie, de preferat una cu o textură mai tare. Poți alege una deja colorată sau o puteți colora voi. Apoi pliază hârtia sub formă de acordeon. Strânge pliurile la unul din capete și lipește cu superglue sau coase cu ață. Asta e tot!

Colaje cu poze

Pentru a realiza un colaj, aveți nevoie de o bucată măricică de carton, foarfecă, lipici sau scotch și ziare sau reviste de care nu mai aveți la voie. Opțional, puteți folosi și ornamente: sclipici, panglici, pene, frunze etc. Începeți prin a alege o temă și decupați pe rând materialele. Apoi, lipiți-le pe bucata de carton. Puteți stabili de la bun început un model sau îl poți încuraja pe cel mic să se exprime așa cum simte la momentul respectiv.

Activități Montessori

Metoda de educație Montessori se concentrează pe anumite etape cheie din dezvoltarea copiilor. În fiecare perioadă a copilăriei, cei mici trebuie încurajați să dezvolte anumite abilități care îi ajută să atingă următorul reper din dezvoltare. În sălile de clasă, profesorii facilitează experiența de învățare prin ghidarea elevilor, însă copiii sunt cei care aleg liber dintr-o serie de activități Montessori potrivite vârstei.

Almanahul O activitate pe zi: Un an de activități Montessori conține jocuri cu litere, posturi de yoga, desene, activități de imitații, pentru coordonarea mișcărilor, descoperirea gesturilor etc. Pe parcursul anului, copilul își va dezvolta motricitatea fină și simțurile în ritm propriu, amuzându-se în același timp.

Învățați să gătiți o prăjitură

A ști să gătești e indubitabil o abilitate utilă și, cu cât copiii învață mai devreme aspectele de bază, cu atât mai ușor le va fi să și le dezvolte. În plus, majoritatea adoră să participe la activitate, mai ales când sunt implicate prăjituri. Începe prin a-i învăța cum se prepară deserturi simple precum negresa sau brioșele. Apoi, treci la fursecuri, budinci, torturi și rețete mai complexe.

Citiți împreună povești

Poveștile sunt o parte importantă a copilăriei și te ajută să-ți împrietenești copilul cu lectura. Alege o carte potrivită vârstei sale, apoi citiți-o împreună. Poveștile pentru copii pot fi alese în funcție de preferințele celui mic sau îl poți surprinde cu o tematică pe care nu a cunoscut-o până acum.

Te iubesc în fiecare clipă este o poveste tandră pentru întreaga familie. Cartea le face cunoștință copiilor cu limbajele iubirii, astfel încât ei își vor da seama de gesturile pe care părinții le fac pentru a-și arăta dragostea.

Puneți în scenă povești

Când puneți în scenă povești, poți testa atenția și memoria copilului. La vârste mai mici, jocul de rol e mai simplu, însă mai târziu devine mai complex, având scenarii din ce în ce mai complicate. Un beneficiu important al acestei activități este dezvoltarea empatiei, pentru că puteți pune în scenă situații prin care copilul nu trece, însă din care are ce învăța.

Confecționați jucării din plastic

Din păcate, plasticul poate fi găsit prin orice gospodărie, însă ce-ai spune să confecționezi jucării interesante din el? În felul acesta, îi poți vorbi copilului despre upcycling și protecția mediului în timp ce vă distrați. Există sute de tutoriale simpatice pe YouTube, cu instrucțiuni ușor de înțeles de către copii.

Alege un board game creativ

Ați folosit până acum jocuri creative pentru copii? Sunt un tip de board game care le stimulează creativitatea, inspirându-i să inventeze povești cu diferite teme.

 

Inventează povești: Meserii pentru comunitate este destinat copiilor de 3-6 ani și include 36 de jetoane simpatice. Jocurile sunt create de un specialist în educație și le permite celor mici să descopere meserii care sunt de ajutor în comunitate. Produsul include 12 jetoane cu personaje, 12 cu locații și 12 cu obiecte, care pot fi combinate pentru a crea diferite scenarii.

Scrieți împreună o scrisoare pentru o persoană dragă

Pe măsura de tehnologia a avansat, puțini sunt cei care mai trimit scrisori. Cei mai mulți copii nici măcar nu cunosc scopul acestei activități, fiind atât de obișnuiți cu telefoanele inteligente. Totuși, scrisorile au un farmec aparte ce nu poate fi înlocuit de trimiterea unui mesaj digital.

De aceea, îți recomandăm să vă rezervați o oră pentru a așterne pe hârtie câteva rânduri bunicilor sau unor prieteni de familie. Totodată, rugați destinatarul să vă răspundă pentru că bucuria copilului atunci când va primi o scrisoare în cutia poștală e greu de egalat.

Realizați experimente împreună

Experimentele sunt modul ideal de a învăța lucruri noi. Spre deosebire de lecțiile tradiționale, experimentele sunt mult mai distractive. Iată câteva sugestii pe care le puteți încerca:

  • electrizați un balon, apoi lipiți-l de cap
  • pune un ou într-un pahar cu apă, apoi toarnă treptat sare (oul se va ridica ușor-ușor de pe fund, ajungând să plutească)
  • toarnă apă într-un pahar, apoi adaugă 4-5 linguri de ulei (uleiul se va separa de apă)
  • pune câteva stafide într-un pahar cu apă minerală (datorită bulelor, stafidele „vor dansa”)
  • prinde o pungă de plastic în jurul unei plante cu ajutorul unui elastic pentru a observa procesul de transpirație

Faceți o ședință foto de familie

Ședințele foto profesioniste sunt minunate pentru a imortaliza momente speciale ale familiei. Totuși, puteți realiza fotografii reușite și singuri, mai ales dacă aveți un smartphone performant. Alegeți un moment al zilei potrivit, când toată lumea e odihnită. Dacă puteți, profitați de lumina naturală a soarelui de dimineață sau de după-amiază, înainte de apus. Pozați natural și nu uitați să vă distrați!

Rezolvați un puzzle împreună

Cui nu-i place să se distreze cu un puzzle? Adaptate pentru diferite vârste, puzzle-urile noastre au tematici simpatice precum animale din pădure, Motanul încălțat, planetele, lumea fructelor și a legumelor sau anotimpurile.

Creează animale – Puzzle Maxi-Mix are 24 de piese cu părți ale corpului animalelor. Copiii pot reconstrui animale cunoscute sau pot inventa unele fantastice. Oare ce iese când combinăm capul unui tigru cu corpul unui câine și picioarele unei văcuțe?

Învățați cuvinte noi într-o limbă străină

Cărțile de povestiri sunt un mod excelent de a învăța o limbă nouă. În funcție de vârstă, pot fi citite individual sau împreună cu părinții. Descoperiți cele mai frumoase povești și învățați cuvinte noi!

Povești cu unicorni – Little unicorn stories e ideală pentru începători și pentru cei care învață să citească. Propozițiile sunt scurte și pot fi citite atât în română, cât și în engleză, iar imaginile înlocuiesc cuvintele-cheie. În plus, cartea are și un joc domino pentru extra distracție.

Compuneți împreună o poveste

Explică-i copilului care sunt etapele unei povestiri (expozițiunea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul) și ce implică fiecare. Apoi, încurajează-l să creeze propria sa poveste, folosindu-și imaginația. Ajută-l atunci când își pierde inspirația, însă nu interveni prea mult peste creativitatea sa.

Pictați cu degetele

Nu-i așa că pictura cu degetele e mai distractivă decât cea obișnuită? Murdăriți-vă împreună pe mâini și umpleți paginile cu floricele, struguri, fluturi, căsute, animale sau orice altceva doriți.

Hărți Mentale

Hărțile mentale sunt considerate cele mai eficiente instrumente de învățare ale momentului. Ele îmbunătățesc procesul învățării, astfel încât copiii pot înțelege și asimila mai ușor informațiile.

30 de activități pentru a deveni un as al hărților mentale este un caiet destinat copiilor de peste 6 ani. Prin intermediul său, copii descoperă secretele hărților mentale, pe care le pot utiliza pentru a înțelege mai bine lecțiile. Mai mult, informațiile sunt asimilate cu ușurință și restabilite pe termen lung.

Gata, lista a ajuns la final! Sperăm că sugestiile noastre de activități creative pentru copii sunt pe placul tău și ai găsit deja câteva pe care le puteți încerca chiar acum.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *