#PlanetaContează Cărți pentru copii

Usch Luhn, autoarea cărții Luna și Pădurea Magică: Luna te încurajează să visezi!

11 decembrie 2022

Scris de:

Usch Luhn, autoarea cărții Luna și Pădurea Magică: Luna te încurajează să visezi!

Usch Luhn a crescut într-un sătuc din Austria și și-a petrecut fiecare după-amiază a copilăriei sale în pădure, așa că povestea Lunei – fetița care a salvat animalele de braconieri – aproape că s-a cerut scrisă. În prezent, autoarea locuiește în Berlin și la Marea Nordului, dar, din fericire, la fiecare sesiune de lectură poate da câte o tură prin pădure, locul unde se plimbă cu drag ori de câte ori are ocazia. Cu siguranță mulți dintre voi au descoperit deja povestea Lunei, fiica noului pădurar din Pădurea Magică, care găsește un flaut fermecat și astfel poate vorbi cu animalele din Pădure. Așa că ne-am gândit că ați vrea să faceți cunoștință cu Usch, cea care și-a imaginat-o pe Luna, printr-un scurt interviu: 

Editura DPH: Cum a început povestea Lunei și cum ți-ai imaginat personajele acestei povești uimitoare?

Usch Luhn: Am crescut în Austria și mă jucam în pădure în fiecare zi cu prietena mea. Pe atunci îmi imaginam adesea că pot vorbi cu animalele. Ne-am simțit foarte bine în pădure. Am cunoscut și un băiat care locuia pe atunci la o fermă. O altă prietenă locuia într-o casă din pădure, care mi s-a părut foarte mare și interesantă. (Vă sună cunoscut, nu-i așa?)

Usch LuhnFoto: Anouck

Cum ai ales grija pentru natură ca principală temă a seriei? Ce alte noi aventuri urmează? 

Protecția mediului, salvarea naturii și a vieților noastre au devenit incredibil de importantă și încerc să trezesc această conștientizare în rândul copiilor mici prin povești aventuroase și captivante. În plus, copiii din cărțile seriei LUNA trăiesc aventuri care au legătură cu propria lor lume plină de experiențe și cu familiile lor. Acestea sunt evenimente cu care cititorii noștri se întâlnesc adesea din viața lor reală. Astfel, ei se pot regăsi în poveștile LUNA și, poate, pot găsi chiar inspirație pentru a-și rezolva propriile probleme.

Cum credeți că vor influența Luna și prietenii ei felul în care copiii privesc natura? 

Copiii care citesc cărțile din seria LUNA simt cât de mult le pasă atât fetiței, cât și prietenilor ei de conservarea pădurii și de bunăstarea animalelor. Este o fetiță foarte grijulie și sensibilă, pe care o găsești repede simpatică. Prin urmare, sunt convinsă că se vor putea identifica cu Luna, se vor gândi la dorințele și speranțele ei care, în cel mai bun caz, vor deveni și ale lor.

Dar cum a început aventura ta ca autor? Ce crezi că ai fi făcut dacă nu ai fi ajuns să scrii? 

Chiar și în copilărie, când aveam aceeași vârstă ca și grupul meu țintă de cititori de acum, inventam constant povești și îmi imaginam că le trăiesc cu adevărat. Inventarea de povești m-a însoțit toată viața. După studii, am lucrat mai întâi la radio și televiziune, dar mi-a fost foarte dor să spun propriile mele povești. Așa că am trimis pur și simplu un proiect de carte la edituri și a funcționat imediat. Pot să spun că sunt foarte norocoasă. Dacă nu aș fi fost autor, cu siguranță aș fi lucrat cu copiii sau într-o bibliotecă. Să citești în fața copiilor într-o școală este o experiență minunată. Aș putea petrece ore întregi într-o bibliotecă fără să mă plictisesc.

Ai un mesaj pentru cititorii din România?

Cărțile din seria LUNA te încurajează să visezi – ce frumos ar fi să poți vorbi cu animalele, să le cunoști grijile și problemele și să le ajuți să se simtă bine. Și dacă citiți cu atenție cărțile, veți afla multe lucruri frumoase și interesante despre pădure, despre animalele și plantele care trăiesc acolo. Fiți atenți la pădure, la plantele și animalele ei și simțiți-vă bine în ea.

Luna și pădurea magică face parte dintr-un proiect amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovarea circulației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia.

Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă.

 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *