Cărți pentru copii

Ce vor primi de Crăciun Ema și Eric? Și alte câteva secrete de la Ioana Chicet-Macoveiciuc

14 decembrie 2022

Scris de:

Ce vor primi de Crăciun Ema și Eric? Și alte câteva secrete de la Ioana Chicet-Macoveiciuc

Cine nu o știe pe Ioana Chicet-Macoveiciuc? Sau pe Prințesa Urbană? Cine nu îi știe pe Ema, pe Eric, pe Ciocolată? Cine nu și-a pus pe lista de dorințe o călătorie cu rulota? Iubim să călătorim, Te rog, Mulțumesc, Te Iubesc, Vraja ecranelor, CuMinte de Crăciun, Te iubesc orice ai face – toate sunt titluri despre care pot vorbi copii și părinți deopotrivă. Pentru că Ioana – care scrie de când se știe – ascunde în paginile pe care le semnează gânduri ce-i ating pe cei mici și pe cei mari deopotrivă.

Ioana este acel scriitor de care te îndrăgostești, indiferent de vârstă, de la primele pagini.

Și pentru că știm cât vă place să stați de vorbă cu ea, am invitat-o să ne povestească ce mai face în acest decembrie, petrecut pentru prima data în Olanda, unde a început un nou capitol. Și am vorbit nu doar despre ea, ci și despre aventurile ce urmează în anul ce bate la ușă. Desigur, aventuri care includ și noi peripeții ale Pofticioșilor.

Dragă Ioana, cum ești? Cu ce gânduri ai intrat în acest decembrie? 

Sunt obosită și liniștită. O combinație care îmi arată că am avut un an plin și bun!

Îmi doresc enorm să mă opresc și să stau puțin, de foarte mulți ani, mai mult de zece, nu am avut o vacanță adevărată, în care doar să stau, să dorm, să citesc, să călătoresc, să mă joc cu copiii, să mă trezesc târziu și să nu fac nimic toată ziua. Îmi doresc câteva astfel de zile.

Cum sunt zilele voastre? 

Acum încă e mult de lucru, copiii merg la școală, eu la fel, muncim, mergem la sporturi, socializăm, citim, scriem. Se luminează târziu dimineața, abia pe la 9, se întunecă devreme, așa că avem mai mult timp de stat în casă cu activități domestice, ne vizităm cu prieteni și vecini, zilele trec repede, firesc cumva.

Ioana în Olanda.

După cum știi, în perioada 1-24 decembrie citim, alături de voi, autori, dar și alți prieteni dragi – actori, creatori de conținut, antreprenori din domeniul creativ și educațional. Voi reușiți să citiți zilnic?

Da, citim în fiecare zi, și pentru școala de limbă neerlandeză (articole, cărți pentru copii), dar și de plăcere, seara e momentul în care citim împreună (le citesc eu dintr-un roman de aventuri), apoi fiecare merge în camera lui și mai citim până ne vine somnul. În weekend mai citim și în timpul zilei, la fel și în tren sau avion, dacă suntem pe drum.

O seară obișnuită.

Dacă ar fi să recomanzi doar o singură carte dintre cele scrise de tine pentru a fi citită în această lună, care ar fi aceasta? De ce?

Aș alege Băiețelul cu aripă de future, pentru că e o poveste de iubire, acceptare și bunătate.

Ce ți-ai dorit să fie Ema și Eric pentru copiii care te citesc? 

Am sperat ca Ema și Eric să le fie prieteni, copii cu care se identifică, alături de care simt și bucurie, și teamă sau nesiguranță, de la care învață și alături de care cresc. Cred că e foarte important pentru copii să se simtă parte dintr-o lume care îi vede, îi apreciază, o lume cu mult râs, dar și cu probleme, ale căror soluții vin negreșit în cele din urmă.

Ce crezi că ar primi de Crăciun Ema și Eric?  

Ema va primi sigur un jurnal de călătorie, iar Eric o invitație la un curs de gătit.

Anul acesta Ema și Eric au călătorit, s-au ocupat de protejarea planetei… Ce planuri ai pentru Pofticioși în anul ce urmează?  

Depinde mult de ce planuri are muza cu mine! Mi-ar plăcea ca Pofticioșii să continue să călătorească, dar și să mai învețe câte ceva despre lumea din jur. Să vedem!

Ioana la cea mai recentă lansare de carte.

Ce îți dorești pentru 2023? 

Îmi doresc să fim sănătoși și să ne vedem cât mai des cu oamenii noștri dragi, să călătorim și să creștem împreună.

…și ce le dorești cititorilor? 

Fix ce ne dorim și nouă: timp frumos cu cei dragi, sănătate, experiențe noi și interesante! Să aveți un An Nou lin, dragilor!

La final, deși inițial am vrut să vă prezentăm un top al celor mai iubite cărți ale Ioanei, ne-am dat seama că toate sunt la fel de îndrăgite! Indiferent că vorbim despre emoții, despre legătura dintre mamă și copii, despre aventuri sau despre Crăciun, despre natură sau chiar despre mersul la doctor, Ema și Eric au cucerit inimile cititorilor.  Dacă v-a rămas vreun titlu necitit sau vreun joc nejucat, vă invităm să le descoperiți aici, pentru că toate cărțile Ioanei au zilele acestea un preț special.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *