#PlanetaContează

De ce ar trebui să le citești copiilor despre natură. + 5 povești superbe

30 ianuarie 2023

Scris de:

De ce ar trebui să le citești copiilor despre natură. + 5 povești superbe

În natură copiii se simt liberi, neîngrădiți. Își dezvoltă curiozitatea și învață explorând. Impactul naturii asupra sănătății fizice și mentale a copilului au fost de altfel confirmate științific. Un studiu recent al unor cercetători de la Universitatea din Illinois, SUA, arată că doar doar două ore petrecute de copii în natură săptămânal sunt asociate cu sănătatea și bunăstarea. Alte studii au demonstrat că interacțiunea celor mici cu natura poate fi asociată cu performanțe academice mai mari, niveluri reduse de stres, abilități sociale îmbunătățite și multe altele. Și în timp ce trebuie să facem o distincție clară între ce înseamnă educația pentru mediu și petrecerea timpului în natură, cele două sunt strâns legate între ele, iar copiii care iubesc natura sunt cei care o protejează. Mai jos am adunat câteva cărți despre natură pe care trebuie să le citiți împreună cu cei mici.

Barnabe descoperă lumea

Barnabe este un bursuc care este pus pe fapte mari. El pleacă să descopere lumea împreună cu prietenii săi, fiind hotărât să ajungă până la capătul acesteia. O poveste superbă despre prietenie, empatie, curaj, aventuri, călătorii în natură, care îi pregătește pe cei mici pentru următoarea misiune.

Barnabe salvează planeta

… cea în care Barnabe și prietenii săi salvează planeta, desigur. Pentru că planeta Pământ… s-a îmbolnăvit! Și, veți vedea, stă în puterea noastră să o ajutăm să se însănătoșească. Povestea scrisă de Gilles Bizouerne (pe care îl puteți descoperi într-un amplu interviu aici) și ilustrată superb de Beatrice Rodriguez (cu care am stat de vorbă aici) este o invitație la a deschide conversația despre protejarea mediului în care trăim. Maniera jucăușă de abordare, provocările, ideile și recompensele propuse de autori îi vor face pe fiecare din ei să-și dorească a deveni acel supererou atent și protector cu natura, politicos și sensibil față de ceilalți, spune Anca Măgurean, traducătoarea seriei, într-un interviu pe care vă invităm să-l descoperiți aici.

Blu

Blu este un flamingo neobișnuit. În primul rând, el nu este roz, ci… albastru. Mai mult, el este vegetarian. Dar este și curajos, perseverent, hotărât. De aceea, el primește o misiune importantă: să adune și să păstreze semințe ale plantelor de pe întreaga planetă. Misiunea sa nu este nici ușoară, nici lipsită de pericole. Dar este și extrem de interesantă pentru că simpaticul flamingo va afla o mulțime de lucruri interesante despre plante și animale din toate colțurile lumii.

Secretul micilor grădinari

Un punct de plecare excelent pentru activități la școală, grădiniță sau acasă, această carte spune povestea unui grup de copii ce amenajează o grădină… secretă. Fiecare pagină dezvăluie detalii interesante despre viața plantelor și trezește curiozitatea micilor exploratori. În plus, întreaga poveste conturată în jurul secretului celor mici devine și mai misterioasă atunci când grădină dispar bujorii.

Luna și Pădurea Magică

Luna, din Pădurea Magică, fiica noului pădurar, găsește un flaut fermecat și poate vorbi cu animalele din Pădure. Această fetiță curajoasă, care iubește natura, se alătură animalelor pădurii, dar, în același timp, și oamenilor, în lupta lor de a-i împiedica pe braconieri să mai facă rău pădurii.

Autoarea acestei minunate cărți potrivit pentru +8 ani, Usch Luhn a crecut într-un sătuc din Austria și și-a petrecut fiecare după-amiază a copilăriei sale în pădure. În prezent, locuiește în Berlin și la Marea Nordului, dar, din fericire, la fiecare sesiune de lectură poate da câte o tură prin pădure pe la Luna, ca să vă povestească noile ei aventuri – de preferat la o înghețată bună.

Luna și Pădurea Magica

Lisa Brenner, cea care semnează ilustrațiile,  nu a avut niciodată un flaut fermecat, dar, încă din copilăria petrecută în Kaiserlautern, poate să facă magie cu creioanele. După ce a studiat Design de comunicare în Saarbrucken, a trebuit doar să se asigure că îi rămâne suficient timp pentru plimbările prin pădure – a avut chiar atât de multă treabă, încât bufnițele de hambar, Alma și Eduard, deja i-au propus să o ajute nopțile.

Iar mai multe secrete despre Luna puteți afla de la Elisabeta Ursu, cea care semnează traducerea întregii serii (ups, tocmai am dezvăluit un mic secret!), aici.

 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *