#PlanetaContează

Beatrice Rodriguez, ilustratoarea seriei Barnabe: Este o carte în care va fi cald? Sau frig? De ce este aceasta o informație importantă

26 ianuarie 2023

Scris de:

Beatrice Rodriguez, ilustratoarea seriei Barnabe: Este o carte în care va fi cald? Sau frig? De ce este aceasta o informație importantă

Ne bucurăm tare că Barnabe, micuțul bursuc ce iubește Planeta, a ajuns deja în multe dintre casele voastre. Am descoperit alături de voi, cu încântare, ilustrațiile ce completează povestea misiunii acestuia, și ne-am bucurat să aflăm de la voi care sunt personajele preferate, de ce, dar și câte lucruri noi v-ați imaginat, dincolo de rândurile citite, prin intermediul ilustrațiilor. Pentru că, prin intermediul ilustrațiilor, cărțile reușesc să trezească nu doar curiozitatea, ci să și alimenteze imaginația. Cititorilor mai mici sau mai mari. Așadar, astăzi stăm de vorbă cu Beatrice Rodriguez, cea care, alături de Gilles Bizouerne, i-a adus pe simpaticul bursuc și pe prietenii săi mai aproape de cititorii din România. Cum s-a născut Barnabe și câteva mici secrete, mai jos:

Editura Didactica Publishing House: Dragă Beatrice, unde ai găsit inspirația pentru personaje?

 

Beatrice Rodriguez: Pentru Barnabe, m-am gândit la un urs (și, într-adevăr, mai târziu, am văzut că bursucul este un plantigrad, ca și ursul, merge pe tălpile picioarelor). Apoi m-am uitat la poze, am citit articole.

Am văzut că este un animal care își păstrează vizuina toată viața și că poate chiar moșteni vizuina familiei sale. Iar vizuinele cu galerii pot forma rețele de câțiva kilometri. Pe scurt, este un animal curat, căruia îi place casa sa.

Am început să desenez bursucul de mai multe ori, destul de realist.

Apoi l-am adoptat, am început să-l desenez pe Barnabe.

O mulțime de Barnabe, la diferite vârste, în diferite ipostaze, în diferite situații: patinând pe role, dansând, pregătind mâncare, dormind… și, prin desen, s-a născut Barnabe pe care îl cunoașteți.

În ceea ce o privește pe Tesa, la început mi-am imaginat-o mai în vârstă. Împreună cu Gilles, autorul și editorul, am decis că Tesa nu era o bunicuță, ci mai degrabă o fetiță de 4 ani. Am desenat-o mai mică, mai puțin impunătoare. Aceasta este Tesa pe care o cunoașteți.

Pentru a găsi inspirație pentru personajele mele, mă uit la fotografii, le desenez mult, până când le găsesc fermecătoare, amuzante, emoționante.

Pentru atitudinea lor mă inspir din copiii pe care i-am întâlnit, dar și din propriile mele amintiri.

Creativitate și energia merg mână în mână

Wow, ai muncit mult la ele! Care este personajul tău preferat?

Personajul meu cu adevărat preferat nu este unul dintre personajele principale. Este un personaj care face parte din fundal. Care este mereu prezent, dar nu face parte din poveste.

L-ați recunoscut? Are ochii mari și pare mereu un pic naiv. Este de culoare verde. Deci l-ai recunoscut?

DA!!! E broasca! Iubesc acest personaj.

Altfel, dintre cele 3 personaje principale, îmi place foarte mult Lia, micuța cârtiță. Este mică, dar face o mulțime de lucruri!

Persoanejele și desenele din seria Barnabe sunt fascinante și copiii din România le iubesc deja. Când desenezi? Mereu sau e ca… o slujbă obișnuită?

Eu desenez când am energie. Când sunt obosită nu mai desenez. Așa că desenez după ce dorm. Dar am nevoie și de concentrare. Trebuie să fiu foarte trează. Așa că desenez mai mult în timpul zilei.

Dar dacă am o idee, pot să desenez oricând, chiar și în miez de noapte, dar imediat după, mă culc din nou.

O carte este un întreg: de la atmosferă la imagini

Cât de importante consideri că sunt ilustrațiile în transmiterea mesajului autorului și cum decizi linia pe care o urmează o carte în această privință?

O carte este un întreg. Trebuie să aibă un ritm, este ca o partitură muzicală. Așa că sunt atentă la ritmul poveștii.

Unde voi pune pagini mari, odihnitoare și unde voi pune imagini mai mici,  mai dinamice.

Când lucrez, nu sunt atentă la autor, mă concentrez pe poveste. Când desenez personajele, mă concentrez pe ceea ce simt, pe ceea ce trăiesc. Este dificil ceea ce fac ei? Le este frică? Sunt ei fericiți? Iar eu încerc să traduc aceste sentimente prin gesturile și atitudinile lor.

Apoi, când desenul este gata, îmi pun problema culorii, a atmosferei paginii, a atmosferei cărții. Este o carte în care va fi cald sau rece? 

Adesea discut acest lucru cu Gilles pentru a vedea dacă este de acord.

Ai vreun sfat pentru copiii cărora le place să deseneze și care ar putea face din asta o meserie?

Sfatul meu este: desenați cât mai des posibil. Și dacă nu mai desenați pentru un an sau doi, e în regulă! Poți oricând să începi să desenezi din nou. Într-un an am fost dezinteresată de desen și nu am mai desenat deloc, aveam 13 ani, apoi am revenit. Așa că este în regulă să faci pauze uneori.

Celălalt sfat al meu, cu siguranță cel mai important: rămâneți curioși.

Uitați-vă la ce se întâmplă în jurul vostru. Urmăriți cum germinează o sămânță, cum înflorește o floare, priviți cum cresc plantele, priviți forma pietrelor, priviți peisajul. Dar uitați-vă cum merg oamenii, cum merg câinii…

Să priviți și să fiți uimiți.

Să rămâneți curioși în legătură cu totul.

Béatrice Rodriguez a absolvit Școala de Arte Decorative din Strasbourg, Franța. Astăzi este o ilustratoare de succes, creând cărți pentru copii, precum și ilustrații pentru presă. Ea locuiește în Nevers, Franța. Sperăm că și voi v-ați simțit la fel de inspirați ca și noi de cuvintele ilustratoarei și vă invităm să descoperiți și interviul cu Gilles Bizouerne, autorul seriei, aici.

Barnabe descoperă lumea și Barnabe salvează planeta fac parte dintr-un proiect amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovarea circulației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia.

Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *