Activități pentru copii

Dezvoltarea mersului: Cum să îți ajuți copilul să facă primii pași

17 noiembrie 2023

Scris de:

Dezvoltarea mersului: Cum să îți ajuți copilul să facă primii pași

Poate ai observat deja primele semne de independență ale copilului tău când a început să se târască sau să se ridice în picioare cu un zâmbet mic, plin de mândrie. Trebuie să recunoaștem că este un moment emoționant în viața părinților. Dar cum îl poți ajuta pe cel mic să facă trecerea către mersul pe cont propriu?

Când vine vorba de dezvoltarea mersului la copii, nu există reguli stricte și nici o singură cale corectă de a face lucrurile. Fiecare copil are propriul său ritm și propria sa personalitate. Unii sunt bucuroși să meargă în picioare mai devreme, în timp ce alții își dezvoltă mersul mai greu.

Și acest lucru e perfect în regulă! Important este să susținem și să încurajăm fiecare pas pe care îl fac, cu zâmbetul pe buze și inima deschisă. Ei bine, suntem aici să îți oferim idei minunate, care să încurajeze mersul copilului tău!

Modalități de a dezvolta mersul copilului tău

În cele ce urmează, îți vom dezvălui o varietate de modalități de a dezvolta mersul copilului tău, care vor transforma acest proces într-o aventură plină de satisfacții, atât pentru cel mic, cât și pentru tine!

Ajută-l să facă mișcări de pedalare

Știm că viața de părinte poate fi destul de agitată, dar această modalitate de a dezvolta mersul copilului tău merită fiecare moment investit. După o baie revigorantă sau în timpul schimbării scutecului, când bebelușul tău este cel mai relaxat, este momentul ideal pentru a pune în practică această metodă (Știm că acest lucru înseamnă că trebuie să jonglezi cu multe sarcini, dar cu siguranță te vei descurca).

Așa că, ia cu blândețe piciorușele bebelușului tău și așază-le într-o poziție care să pară că sunt pe o bicicletă imaginară. Aici începe partea distractivă! Începe să miști picioarele micuțului în sus și în jos, asemenea mișcării de pedalare pe o bicicletă adevărată.

Și nu uita să-l lauzi pentru fiecare mișcare, pentru că fiecare pedalare este o mare realizare pentru el! Totodată, încurajează-l să-și flexeze picioarele și să atingă stomacul cu ele. Urmează partea importantă: repetarea. Cu cât exersează mai mult, cu atât mai bine își va dezvolta abilitățile motorii!

Iar după atâta efort depus de micuțul tău, nu strică un masaj bine meritat – ca o mică recompensă! Dacă vrei să afli mai multe și să descoperi tehnici de masaj potrivite pentru micuțul tău, poți să consulți cartea „Masaje pentru bebeluși„, care îți va oferi îndrumări valoroase pentru momente de apropiere și relaxare cu cel mic.

Sursa: https://www.edituradph.ro/masaje-pentru-bebelusi.html

Încurajează-l să se sprijine de obiecte

Ești gata să descoperi un alt truc care să îl ajute pe cel mic să facă primii săi pași? Ei bine, hai să îl încurajezi să se ridice și să facă progrese folosindu-se de un scaun mic (sau alt obiect pe care îl ai la îndemână și îl poate folosi).

Caută în jurul casei un scaun potrivit pentru această activitate. Alege un scaun mic, stabil și fără roți pentru a evita eventualele pericole. Asigură-te că scaunul este sigur și nu se va răsturna în timp ce micuțul tău încearcă să se ridice. Pune scaunul în apropierea lui, astfel încât să aibă acces ușor la el. Copilul va putea folosi scaunul ca suport pentru a se ridica și a face primii pași.

Micuții sunt curioși din fire, iar acest moment este perfect pentru ei să exploreze. Poate începe prin a se târî sau a încerca să se ridice folosindu-se de scaun. Fiecare încercare este un pas înainte în dezvoltarea lui. Implică-te în joc alături de copilul tău. Așază-te pe podea în apropierea lui și încurajează-l să continue să exploreze și să se ridice.

Și încă un sfat foarte important pe care să îl ai în vedere: Verifică atent mediul din jurul copilului pentru a evita pericolele. Asigură-te că nu sunt obiecte periculoase sau ascuțite la îndemâna lui. Un mediu sigur îl va face să se simtă mai încrezător în explorarea lui.

Baby boy playing with a toy car. Closeup of a two year old toddler with curly brown hair sitting on the living room floor and playing with an orange toy car.He's wearing diapers only. first step stock pictures, royalty-free photos & images

Ajută-l să își miște picioarele în apă

Fii pregătit să te distrezi și să îi faci micuțului tău o baie de neuitat! Desigur, aceasta nu este o baie obișnuită – este un antrenament plin de distracție pentru picioarele lui! Chiar dacă s-ar putea să nu fii prea entuziasmat de posibilii stropi de apă peste tot, află că această activitate este o oportunitate incredibilă pentru a-l ajuta pe copil să se dezvolte și să se distreze în același timp.

Încurajează-l să se joace cu picioarele în apă. Cu cât face mai multe mișcări cu picioarele, cu atât își dezvoltă mai bine mușchii și coordonarea. Îl poți încuraja să facă „valuri” în apă sau să lovească cu picioarele jucăriile plutitoare.

Pentru a face experiența și mai distractivă, poți să-i cânți sau să-i spui povești în timp ce se joacă în apă. Aceste momente de interacțiune și veselie vor transforma momentul băii într-o activitate pe care o va aștepta cu nerăbdare.

Ajută-l să se ridice

Încurajează-l să exploreze și să își satisfacă curiozitatea. Micuții sunt adesea motivați de dorința de a descoperi lumea din jurul lor. Așa că, plasează jucării sau obiecte interesante în apropierea lui, astfel încât să dorească să se ridice pentru a le atinge. Acesta este un mod minunat de a-l stimula să-și folosească picioarele.

Nu ezita să îi oferi un pic de ajutor. Poți să îl așezi lângă barele pătuțului sau ale scaunului și să îl încurajezi să se ridice. Sprijinul tău îl va face să se simtă în siguranță și să aibă mai multă încredere.

Lasă-l să meargă desculț

Cu siguranță, una dintre cele mai simple și benefice modalități de a-ți ajuta micuțul să învețe să meargă este să îl lași desculț prin casă! Acest exercițiu aparent simplu are numeroase avantaje pentru dezvoltarea lui și contribuie la formarea abilităților sale motorii și a echilibrului.

Atunci când copilul tău merge desculț, picioarele lui vin în contact direct cu podeaua, fără intermediul încălțărilor sau șosetelor. Acest lucru îi dezvoltă treptat echilibrul și aderența la sol. Picioarele goale îi permit să simtă textura podelei, ceea ce îl ajută să își ajusteze mișcările și să-și îmbunătățească coordonarea.

Când merge desculț, copilul utilizează diferite grupe musculare ale piciorului pentru a se deplasa. Aceasta contribuie la dezvoltarea musculaturii piciorului și la creșterea forței și rezistenței acestuia.

Sprijină-l doar cu un deget

Cu siguranță, această metodă de a-l ajuta pe cel mic să facă primii săi pași este una dintre cele mai delicate și pline de afecțiune moduri de a-i oferi sprijin în acest proces minunat al dezvoltării.

Atunci când observi că micuțul tău începe să se ridice și să încerce să meargă, întinde-i unul dintre degetele tale într-un mod blând. Degetul tău va oferi un mic sprijin, ajutându-l să-și păstreze echilibrul.

Pe măsură ce micuțul începe să facă pași, îl vei susține cu degetul tău pentru a preveni eventualele accidente. Este posibil ca el să încerce câțiva pași nesiguri la început, dar cu sprijinul tău, va câștiga încredere și va deveni din ce în ce mai priceput.

Pe măsură ce îl ajuți să meargă cu ajutorul unui deget, asigură-te că îi acorzi o atenție constantă. Fii pregătit să intervii în cazul în care apare vreo situație nedorită.

Dacă simți că ai nevoie de și mai multe sfaturi și informații legate de dezvoltarea copilului tău, îți recomandăm cu căldură cartea „Un alt fel de părinte„. Aceasta îți va oferi ghiduri și informații utile pentru a-ți sprijini copilul în fiecare etapă a dezvoltării sale.

(Sursa: https://www.edituradph.ro/un-alt-fel-de-parinte.html)

Cum să recunoști semnele de întârziere în dezvoltarea mersului la copii

Cu siguranță, este important să fii atent și să poți recunoaște semnele de întârziere în dezvoltarea mersului la copii. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său, dar este bine să fii informat și să poți observa dacă există motive de îngrijorare.

Întârzierea în ridicare

Unul dintre semnele de întârziere în dezvoltarea mersului poate fi întârzierea în capacitatea copilului de a se ridica sau de a sta în picioare. Majoritatea copiilor încep să se ridice sau să se sprijine de mobilă în jurul vârstei de 9-12 luni. Dacă observi că micuțul tău nu încearcă să facă acest lucru în jurul acestei vârste, este indicat să consulți un medic pediatru.

Lipsa echilibrului

Echilibrul este esențial pentru mersul corect. Dacă observi că micuțul tău are dificultăți în a-și menține echilibrul atunci când încearcă să facă primii pași și că cade des, aceasta poate fi un semn de întârziere. Echilibrul se dezvoltă treptat, dar dacă ai îngrijorări, discută cu un specialist în dezvoltarea copilului.

Lipsa de interes sau de încercare

Un alt semn important de întârziere în dezvoltarea mersului poate fi lipsa de interes sau de încercare. Dacă micuțul tău pare să nu fie interesat să meargă sau să nu încerce să facă primii pași, este important să fii atent și să discuți cu medicul pediatru.

Absența mișcărilor de răsucire sau rotire

La vârsta potrivită, copiii încep să învețe să se răsucească sau să rotească înainte de a face primii pași. Dacă observi că micuțul tău nu încearcă să se rotească sau să își schimbe poziția în pat sau pe covor, acesta poate fi un semn de întârziere în dezvoltarea mersului.

Dacă dorești să ai acces la și mai multe sfaturi utile pentru parenting, îți recomandăm cu entuziasm cartea „Parenting extraordinar: Un ghid esențial pentru parenting și educație acasă„. Acest ghid oferă sfaturi prietenoase și ușor de pus în practică imediat, astfel încât părinții să se simtă încrezători în abordarea unor situații aparent dificile.

Parenting extraordinar: Un ghid esential pentru parenting si educatie acasa

(Sursa: https://www.edituradph.ro/parenting-extraordinar-un-ghid-esential-pentru-parenting-si-educatie-acasa.html)

Etapele dezvoltării mersului

Ce bucurie și emoție aduce momentul când copilul tău face primii pași! Este unul dintre acele evenimente magice în viața de părinte, un pas mic pentru copil, dar un salt uriaș în dezvoltarea sa.

Conform cercetărilor în domeniul dezvoltării copiilor, mersul sugarului are un rol semnificativ în dezvoltarea cognitivă. Studiile au adus la lumină faptul că atingerea etapelor cheie ale dezvoltării motorii, cum ar fi târâtul și mersul, au un impact semnificativ asupra modului în care sugarii interacționează cu mediul lor.

Aceste etape le oferă micuților noi oportunități de explorare și învățare, contribuind astfel la dezvoltarea lor într-un mod semnificativ. Dar cum evoluează acest proces? Ce etape urmează? Haide să descoperim împreună!

mersul bebelușului

Statul în șezut

Ei bine, statul în șezut este un moment măreț în dezvoltarea micuțului tău. Când bebelușul poate sta singur în șezut, fără a avea nevoie de suport special, înseamnă că începe să-și dezvolte musculatura necesară pentru a se ridica în picioare. Această fază debutează de obicei între 4 și 7 luni.

Dar cum poți să fii un părinte de nota 10 în această etapă? Ei bine, poți începe prin a-i oferi mingea pentru o sesiune distractivă de rostogolit. Cu cât îl încurajezi mai mult să exploreze această nouă poziție, cu atât mai repede va face progrese în aventura lui de a crește.

Mersul de-a bușilea

Acum bebelușul învață să coordoneze mișcările mâinilor și ale picioarelor lor, deși la început ar putea părea că se târăște pe burtă. Mersul de-a bușilea are loc în general între 7 și 10 luni.

Iată ce poți face: încurajează-l să se târască sau să meargă de-a bușilea de la un capăt la altul al camerei. Da, știm că poate părea amuzant, dar pentru el este o parte esențială a dezvoltării. Nu uita să-l feliciți pentru fiecare pas mic în acest proces!

 

mersul bebelușului

Bebelușul începe să se ridice

În această etapă, micuțul tău devine din ce în ce mai puternic și mai curios și vrea să exploreze lumea. El începe să se ridice ținându-se de mobilă sau de mâna ta. Aceasta este calea lui de a învăța să-și păstreze echilibrul și de a se adapta în această poziție. Această etapă are loc în jurul vârstei de 8 luni.

Ce poți face pentru a-l susține? Ajută-l să se ridice și arată-i cum să flexeze genunchii pentru a se așeza înapoi pe podea. Cu cât îl susții mai mult, cu atât se va simți mai încrezător și mai pregătit să-și continue drumul către independență.

Mersul cu ajutorul părinților

Copilul tău a învățat să se ridice singur și și-a dezvoltat puțin echilibrul. Acum este timpul să-i oferi mâinile tale și să-l ajuți să facă primii pași. Această etapă apare de obicei între 8 și 9 luni.

Și cum poți să faci acest proces și mai distractiv? Exersează cât mai mult cu cel mic, luându-l de mânuțe și oferindu-i siguranța și sprijinul de care are nevoie. La finalul zilei, primii pași reprezintă o parte crucială a călătoriei sale spre independență, iar cu sprijinul și încurajarea ta, micuțul tău va face progrese spectaculoase.

mersul bebelușului

Mersul cu ajutorul obiectelor

Micuțul tău ajunge într-o fază interesantă în care începe să se deplaseze ținându-se de pereți, mobilă sau alte obiecte din casă. Acesta este modul său de a ajunge acolo unde își dorește să exploreze. De obicei, această etapă are loc în jurul vârstei de 8-10 luni.

Este important ca pe măsură ce devine tot mai mobil să te asiguri că în casa ta nu există lucruri sau obiecte periculoase și că mediul este sigur pentru el. Cu timpul, vei observa cum devine din ce în ce mai încrezător în propriile sale forțe și va începe să facă pași mici și curioși.

Copilul stă în picioare singur

Echilibrul este o parte crucială a mersului. Când micuțul tău își poate păstra echilibrul pentru câteva secunde în poziția verticală, înseamnă că este pregătit să facă primii pași. De obicei, acest lucru are loc în jurul vârstei de 9-12 luni.

Cum îl poți ajuta în dezvoltarea echilibrului? Transformă acest proces într-un joc distractiv. Stai jos împreună cu el și ajută-l să se ridice, apoi numără împreună cât timp poate să stea în picioare înainte de a cădea. Încurajează-l și felicită-l pentru fiecare încercare.

Mersul

Am ajuns la momentul mult așteptat! Primii pași ai copilului tău sunt un moment extraordinar. Mersul este despre încrederea în sine, așa că orice încercare merită o mulțime de aplauze și încurajări. Majoritatea copiilor fac primii pași în jurul vârstei de 9-12 luni.

Pe măsură ce micuțul tău începe să exploreze mersul, poți să-l lauzi și să-l încurajezi în fiecare pas pe care îl face. Acest lucru îi va da încredere și îl va motiva să continue să descopere mediul înconjurător. O regulă bună pentru părinți este să îl lase din brațe și să îl pună în poziția de mers în loc să îl așeze în șezut.

În cele din urmă, nu uita niciodată să te bucuri de aceste momente minunate alături de cel mic, să-l lauzi pentru fiecare mic progres și să-i oferi multă iubire și încredere. Și nu-ți face griji dacă lucrurile nu merg întotdeauna perfect sau dacă apare o întârziere în dezvoltare. Fiecare copil are propriul ritm. Tot ce trebuie să faci este să-l susții la fiecare pas (chiar dacă acest lucru înseamnă să ceri ajutor specializat).

Fotografii: iStock

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *