#PlanetaContează

Discuția pe care trebuie să o purtăm cu copiii noștri. Video și idei de activități

30 decembrie 2023

Scris de:

Discuția pe care trebuie să o purtăm cu copiii noștri. Video și idei de activități

Unul dintre cele mai importante subiecte pe care l-am dezbătut în 2023 a fost educația pentru mediu. Ne bucurăm că am început – alături de voi, cititorii, dar și de specialiști în domeniu – această conversație esențială. Și ne bucurăm mai ales să vedem cât de relevant și important este acest subiect pentru copii. Astfel, printre cărțile best-seller din acest an se numără Luna și pădurea magică, o serie de aventuri care abordează subiecte precum protejarea biodiversității, gestionarea corectă a resurselor naturale, braconajul și multe altele. 

Educația pentru mediu îi ajută pe copii să înțeleagă rolul lor în protejarea planetei și să dezvolte un simț al responsabilității față de mediu. Învățând despre impactul acțiunilor lor asupra mediului, copiii devin mai conștienți de influența lor asupra lumii înconjurătoare. Subiectele legate de mediu îi stimulează pe copii să gândească critic și să analizeze informațiile. Înțelegerea schimbărilor climatice și a altor probleme ecologice necesită abilități de gândire critică, iar această competență este esențială pentru adaptarea la provocările viitoare. Cum puteți lucra activ la protejarea naturii și aduce în discuție subiecte de educație pentru mediu alături de cei mici? Iată câteva idei:

Plimbări în natură și observații

Ieșiți în natură și faceți plimbări prin parcuri, păduri sau grădini botanice. Observați și discutați despre diferitele specii de plante și animale pe care le întâlniți. Copiii pot nota sau desena ceea ce văd și puteți discuta despre rolul fiecărei specii în ecosistem.

Grădinărit ecologic

Implicați-i pe copii în activități de grădinărit, dar faceți-o în mod ecologic. Plantați plante locale, care atrag albinele și fluturii. Discutați despre importanța plantelor pentru ecosistem și modul în care acestea susțin viața. Vă puteți inspira dintr-una dintre cărțile recent publicate de DPH – Secretul micilor grădinari. Aici veți găsi o mulțime de idei despre cum să realizați o mini-grădină urbană, alături de o poveste înduioșătoare despre prietenie și… depășirea pierderilor.

Proiecte de reciclare

Învățați-i pe copii despre importanța reciclării și a reducerii deșeurilor. Implicați-i în proiecte de reciclare creative, cum ar fi confecționarea de jucării din materiale reciclabile sau crearea unui colaj cu materiale reciclate. Dacă aveți nevoie de idei, veți găsi o mulțime în Misiunea: Planeta. Cartea conține, printre altele: 50 de autocolante, 15  idei ateliere de justițiar ECO, teste provocatoare pentru a deveni expert în protejarea naturii, un carnet de bord și un pașaport de supereroină sau supererou de completat.

Hrănirea păsărilor

Instalați în curte sau pe balcon hrană pentru păsări sau construiți cu copiii un cuib pentru acestea. Acest lucru nu numai că îi va ajuta să înțeleagă legătura dintre specii, dar și să ofere un suport pentru diversitatea avifaunei locale.

Participare la evenimente locale de mediu

Căutați evenimente sau proiecte de conservare locală la care puteți participa alături de întreagă familie. Asemenea activități pot include curățarea zonelor verzi, plantarea de arbori sau participarea la campanii de conștientizare despre mediu. Cele mai multe se organizează în preajma unor zile relevante pentru acest subiect, cum ar fi Ziua Pământului, Ziua Mediului, Ziua Biodiversității, dar nu numai.

Lecturi despre mediu și documentare

Citirea cărților sau urmărirea documentarelor despre natură și biodiversitate poate fi o modalitate minunată de a-și extinde cunoștințele. Discutați despre informațiile descoperite și cum pot aplica aceste cunoștințe în viața de zi cu zi. Iată mai jos câteva informații de la care puteți porni o discuție despre importanța biodiversității și despre cât de limitate sunt resursele naturale.

Te poți inspira și din cele 16 titluri publicate inițial în Franța, Germania și Suedia, ce au fost incluse în colecția de cărți de educație pentru mediu a editurii noastre. Toate cărțile selectate abordează subiecte de ecologie și despre viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă. Toate cele 16 titluri sunt disponibile aici.

Sunt câteva idei, însă cu siguranță și voi aveți o mulțime și ne-am bucura să ni le împărtășiți în comentarii, pentru a-i inspira și pe alții.

#PlanetaContează #EducațiaContează

Foto: iStock.com, arhiva DPH

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *