#PlanetaContează

5 idei de activități pentru copii care iubesc natura

26 ianuarie 2024

Scris de:

5 idei de activități pentru copii care iubesc natura

Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Energiei Curate, o zi specială în care ne amintim de importanța folosirii energiei care nu poluează mediul înconjurător. Știați că energia curată, precum cea provenită din soare sau vânt, este esențială pentru păstrarea planetei noastre sănătoase și frumoase? Atunci când folosim energie curată, nu ardem combustibili care să elibereze substanțe nocive în aerul pe care îl respirăm, ceea ce face ca aerul nostru să fie mai curat și sănătos. Vi se pare un subiect dificil de discutat cu cei mici? Nu și când avem cărțile potrivite la îndemână!

Fiecare dintre noi poate contribui la o planetă mai curată prin folosirea energiei curate în viața de zi cu zi. De exemplu, putem să folosim mai multă lumină solară pentru a ne încălzi casele și a ne lumina camerele. Aceasta înseamnă să deschidem obloanele și ferestrele cât mai mult pentru a lăsa soarele să intre în locuințele noastre. Astfel, nu numai că economisim energie, dar și protejăm mediul înconjurător. De asemenea, putem să economisim apă și să reducem poluarea, folosind mai puțină energie electrică și încercând să nu lăsăm aparatele electrice pornite când nu le folosim.

Dacă vă gândiți la moduri creative de a economisi energie, puteți ajuta la reducerea consumului de combustibili fosili, care sunt dăunători pentru mediul înconjurător. Folosirea bicicletei sau mersul pe jos în loc să folosim mașina pentru călătorii scurte poate, de asemenea, să contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Toate aceste acțiuni mici, dar importante, pe care le putem face în fiecare zi, pot face o mare diferență în protejarea mediului înconjurător pentru noi și pentru generațiile viitoare.

Cum îi convingeți pe cei mici de importanța acestor acțiuni? Cel mai probabil vă vor convinge ei. Pentru că Generația Alpha, la fel ca și frații lor mai mari din Generația Z este extrem de preocupată de problemele de mediu, iar la acest lucru se adaugă și capabilitățile lor legate de tehnologie. Potrivit unui sondaj al Amnesty International care a implicat mai mult de 10.000 de persoane cu vârste între optsprezece și douăzeci și cinci de ani, Gen Z plasează schimbările climatice ca fiind cea mai importantă problemă a timpurilor noastre, urmată de poluare și terorism. Aceasta este generația la Generația Alpha se uită cu respect și este pregătită să acționeze.

Iar ca să începeți conversația despre mediu și protejarea planetei, iată câteva idei:

Ape mai curate – 3 idei de jocuri

Experiment cu Ciclul Apei

Realizați un experiment simplu pentru a ilustra ciclul apei. Puteți folosi trei vase diferite: unul cu apă, unul acoperit cu folie de plastic pentru a reprezenta atmosfera și un altul sub folie de plastic pentru a simboliza o sursă de apă, cum ar fi un lac sau ocean. Explicați copiilor că apa se evaporă în atmosferă, se condensează sub forma norilor și apoi picură înapoi sub formă de ploaie sau zăpadă în sursa de apă. Această activitate simplă îi va ajuta să înțeleagă modul în care apa circulă în natură și importanța ei în menținerea echilibrului.

Joc de Sortare a Utilizării Apei

Pregătiți un joc de sortare cu imagini care reprezintă diferite moduri în care oamenii folosesc apa. Includeți imagini precum udarea grădinii, spălatul hainelor, baia și alte activități legate de utilizarea apei. Copiii vor trebui să sorteze aceste imagini în două categorii: utilizări responsabile ale apei și utilizări nepotrivite sau iresponsabile. Această activitate îi va sensibiliza cu privire la importanța utilizării raționale a apei și la nevoia de a o proteja.

Povestire și Desen „Supereroii Apei”

Creați o poveste simplă despre supereroi care au puteri legate de apă și îi invită pe copii să devină la rândul lor „Supereroi ai Apei”. După ce ascultă povestea, îi puteți încuraja să deseneze propriii lor supereroi ai apei și să gândească la puterile speciale pe care le-ar avea pentru a proteja planeta. Aceasta nu doar că va dezvolta creativitatea lor, dar și îi va face să se gândească la modurile în care ei înșiși pot deveni eroi în viața de zi cu zi, protejând și conservând apa.

Economisirea resurselor

Jocul Detectivii reducerii consumului

Organizați un joc interactiv în care copiii să devină „detectivi ai reducerii consumului”. Pregătiți o listă de obiecte din casă sau din grădină care pot fi utilizate eficient sau reciclate, cum ar fi hârtie, apă, lumânări etc. Împărțiți copiii în echipe și dați-le sarcina de a găsi și de a marca acele obiecte care ar putea fi folosite mai eficient sau înlocuite cu alternative mai durabile. Această activitate nu doar că îi va implica pe copii în procesul de economisire a resurselor, dar și îi va învăța să fie conștienți de obiectele pe care le folosesc în mod regulat.

Atelier de reciclare creativă

Organizați un atelier de reciclare creativă în care copiii să transforme obiecte obișnuite în lucruri noi și utile. Puteți aduna materiale reciclabile precum cutii de carton, sticle de plastic, hârtie, panglici etc. și să le oferiți copiilor instrumente și materiale pentru a le transforma în obiecte de artă sau accesorii practice. Încurajați-i să-și folosească imaginația și să găsească modalități inovatoare de a recicla și reutiliza materialele, evidențiind astfel importanța reciclării și a economisirii resurselor.

Aveți nevoie de inspirație? Iată câteva cărți cu informații prețioase atât pe partea teoretică, cât și pentru a găsi resurse necesare pentru activități.

Iar între paginile cărților din imagini veți găsi o mulțime de noi sugestii de activități. Iată de exemplu câteva idei de la Domnul Caracatiță :

Explorați mai multe idei din cărțile noastre despre protejarea mediului înconjurător, de aici.

Iar în comentarii vă invităm să ne spuneți ce activități considerați importante pentru a introduce noțiunile de protecție a mediului copiilor. 

Foto main: Image by Freepik

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *