Cărți pentru copii

Top 30+ de idei distractive pentru toată familia

8 august 2022

Scris de:

Top 30+ de idei distractive pentru toată familia

Ai rămas în pană de idei de jocuri pentru copii în casă? Stai fără grijă, ți-am pregătit o listă de 30+ propuneri potrivite pentru toate vârstele.

Învățați să jucați șah

Șahul este o activitate excelentă pentru creier, cu beneficii atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cel mai vechi joc din lume ajută la dezvoltarea gândirii critice, logice, contribuie la îmbunătățirea creativității și a abilităților de rezolvare a problemelor. Mai mult, îi ajută pe cei mici să își îmbunătățească concentrarea și să petreacă timp departe de ecrane.

Cărțile de șah pentru copii le prezintă tehnici de bază și avansate, strategii de atac și de apărare, precum și sfaturi care îi vor ajuta să câștige. Firește, cărțile îi încurajează să își dezvolte abilitățile într-un mod distractiv, și să înțeleagă că o partidă pierdută nu este decât o ocazie de a învăța ceva nou și de a deveni mai bun la următoarea!

Șah pentru începători e destinată copiilor de peste 5 ani. Prin intermediul ei, copiii vor descoperi jumea jocului de șah într-un mod adaptat vârstei.

Telefonul fără fir

Telefonul fără fir este un joc extrem de distractiv pentru cei mici. Poate fi jucat în minim 4, însă cu cât avem mai mulți jucători, cu atât va fi mai amuzant.

Jucătorii se așează în cerc, iar primul se gândește la un cuvânt. Îl șoptește celui din dreapta sa, cu grijă pentru ca ceilalți să nu audă, dar suficient de clar. Al doilea jucător îl șoptește mai departe, până se ajunge la ultimul. Acesta îl va rosti cu voce tare, în varianta care a ajuns la el și pe care a înțeles-o. În cele mai multe cazuri, cuvântul final este cu totul diferit de cel inițial, de unde amuzamentul copiilor.

Mima

Mima este un alt exemplu de joc distractiv, dar care contribuie la stimularea abilităților celor mici. Copiii vor învăța cuvinte și concepte noi, își vor dezvolta creativitatea și vor învăța elemente de actorie.

Jucătorii se împart în 2 echipe egale și se stabilește care dintre ele va începe. Echipa se gândește la un cuvânt, apoi un membru al echipei adverse află cuvântul respectiv și trebuie să îl mimeze. În general, se acceptă 30 secunde pentru ca jucătorul să se gândească cum să mimeze, în cazul unui cuvânt mai dificil.

Jucătorul se duce apoi în fața echipei sale și mimează, iar echipa trebuie să ghicească ce anume a primit. Jucătorii au la dispoziție un timp limitat, stabilit de comun acord. În cazul începătorilor și copiilor, 3 minute sunt suficiente.

Dacă echipa a ghicit în timp util, primește un punct. Apoi, rolurile se inversează, iar cealaltă echipă trebuie să ghicească. Jocul se poate încheia în două moduri. Fie se stabilește durata jocului, fie numărul de puncte. De exemplu, se poate hotărî ca jocul să dureze 45 de minute. Când timpul s-a scurs, echipa cu cele mai multe puncte câștigă. Dacă se hotărăște să se joace până la 10 puncte, echipa care ajunge prima la acest punctaj câștigă.

Organizați un picnic

Cine spune că trebuie să ieși în parc pentru a organiza un picnic? Mută mobila din sufragerie spre pereți pentru a face suficient loc în centrul camerei. Pune pe jos pătura de picnic, apoi pregătește gustările și jocurile. Pentru ca picnicul să pară cât mai real, caută pe YouTube sunete din natură: păsări, foșnetul frunzelor, valurile mării etc.

Jucați-vă „De-a v-ați ascunselea”

De-a v-ați ascunselea se poate juca aproape peste tot, inclusiv în casă. Participanții se ascund cât mai bine, în timp ce unul dintre ei stă cu fața la un perete și numără până la un număr prestabilit. Odată ce a ajuns la acel număr, strigă „Cine nu e gata, îl iau cu lopata”. Apoi, îi caută pe ceilalți. Primul care a fost găsit este cel care va număra data viitoare.

Construiți din cuburi Lego

LEGO îmbunătățesc coordonarea ochi-mână, abilitățile motorii fine și pe cele de rezolvare a problemelor. Copiii învață să planifice, să treacă peste frustrări și să fie perseverenți. În plus, descoperă munca în echipă, atunci când se joacă cu alții.

Puzzle-uri

Jocurile de tip puzzle îmbunătățesc memoria, abilitățile de rezolvare a problemelor, atenția și concentrarea. Sunt ideale pentru o seară de joc în familie, pentru că au beneficii și pentru adulți. Scăderea nivelului de stres este doar unul dintre avantajele de care se bucură părinții și bunicii atunci când fac un puzzle cu cel mic.

Puzzle-ul harta României conține 104 piese. Îi ajută pe copii să studieze geografia într-un mod distractiv și să învețe despre obiectivele turistice.

Construiți un cort

Rearanjează piesele de mobilier astfel încât să faci suficient loc pentru cort. Apoi, alege „materialele de construcție”: așternut de pat, perne, pături, dar și ace de siguranță, cleme și bandă adezivă. Alege locurile unde vrei să prinzi cortul: galeria de perdea, biblioteca sau balamalele ușii. Fixează o sfoară de așternut, apoi de galerie, bibliotecă sau balamale, pentru a ridica așternutul. La final, amenajează interiorul folosind pături și perne. Gata, cortul tău e gata! Poate fi folosit pentru lectură, diverse jocuri sau pur și simplu pentru conversații secrete.

Maraton de filme

Maratoanele de film în familie au beneficii pentru toată lumea. Petrecerea timpului împreună formează legături mai strânse și ajută la crearea de noi amintiri. Alegeți o tematică (de exemplu documentare despre natură cu David Attenborough) sau o serie de filme (Toy Story, Despicable Me, Lion King etc). Pregătiți popcornul și sunteți gata de distracție!

Citiți împreună povesti

Poveștile pentru copii sunt o altă sugestie pe placul întregii familii. Părinții rămân toată viața cu amintirea poveștilor citite copiilor și a modului în care aceștia sunt captivați de vocea celor mari, iar copiii descoperă lumi noi interesante, învață cuvinte noi, sunt introduși unor personaje memorabile și poate fac primii pași spre dragostea pentru lectură.

Miss Elli, o dădacă amuzantă le face copiilor cunoștință cu Ben și Mihaela, doi copii cărora nu le plac dădacele. Asta până când o cunosc pe Miss Elli, desigur. Propozițiile ușoare îmbinate cu ilustrații fac această carte perfectă pentru prima lectură a celor mici.

Fazan

Fazan ajută la dezvoltarea limbajului și e ideal pentru copiii din clasele primare. Unul din jucători spune în minte alfabetul, iar după câteva secunde altul spune „Stop”. Litera la care s-a ajuns este cea cu care începe primul cuvânt din joc. Va fi ales de cel care a spus „Stop”, iar următorul trebuie să continue cu un cuvânt care începe cu ultimele 2 litere ale cuvântului dat. De exemplu, dacă primul cuvânt este penar, ultimele 2 litere sunt AR.

O idee pentru cuvântul următor ar putea fi ARipă. Jocul continuă până când cineva rămâne blocat. În acel moment, primește litera F. La următoarele blocaje, primește A, Z, A și N, iar când formează cuvântul FAZAN iese din joc. Ultimul care rămâne în joc e câștigătorul.

Colorați împreună

Cărțile de colorat ameliorează stresul, reduc anxietatea, îmbunătățesc abilitățiile motorii și puterea de concentrare. Alege una pentru cel mic și una pentru tine, pentru a te bucura de aceleași beneficii.

Cartea de colorat Peter Pan prezintă clasica poveste în două moduri. Copiii pot citi aventurile extraordinare ale personajului, iar ilustrațiile cu scene din poveste pot fi colorate. Mai mult, include un poster care poate fi de asemenea colorat și adăgat pe perete.

Teatru de păpuși

Nu e nevoie să ieșiți în oraș pentru a vedea un teatru de păpuși: puteți face unul chiar acasă! Aveți nevoie de o bucată de carton, hârtie, bețe de frigărui, lipici și creioane colorate sau acuarele.

Decupați interiorul cartonului în formă de cortină și decorați-l cum doriți. Apoi, decupați personaje din hartie și lipiți-le pe bețele de figărui. Colorați-le sau pictați-le și asta e tot! Acum puteți crea propriile scenarii, folosindu-vă imaginația.

Scaunele muzicale

Aranjați în cerc scaune cât numărul jucătorilor, minus 1. Pregătiți muzică și dansați în jurul scaunelor cu atenție. O persoană care nu joacă va fi desemnată să oprească muzica, moment în care jucătorii trebuie să se așeze repede pe un scaun. Cine rămâne în picioare, iese din joc. După fiecare rundă se scoate un scaun, astfel încât numărul lor să rămână până la final numărul jucătorilor – 1. Cel care reușește să se așeze pe ultimul scaun e câștigătorul.

Încercați jocurile cu jetoane

Jocurile cu jetoane au diverse tematici distractive și educative. De la yoga și rime până la Grecia și „Cum devii cavaler”, jetoanele nu permit niciun moment de plictiseală.

30 de activități de relaxare pentru copii reprezintă un instrument util prin care copilul este ghidat către relaxare și o stare generală de bine. Include activități precum desenul, meditația, masajul și gimnastica.

Activități de lucru manual

Primele mele activități se adresează copiilor între 4 și 8 ani. Contribuie la dezvoltarea abilităților de lucru manual, iar ilustrațiile prezintă etape ușor de parcurs.

ȚOMAPAN

Numele jocului ȚOMAPAN vine de la categoriile cuvintelor pe care jucătorii trebuie să le scrie. Astfel, vom obține Țări, Orașe, Munți, Ape, Plante, Animale și Nume. Există două variante de joc. În prima, se iau pe rând literele alfabetului și se notează câte un cuvânt din fiecare categorie pentru fiecare literă. În a doua, se desenează mai multe rânduri, câte unul pentru fiecare rundă. Numărul rundelor se alege de comun acord. Apoi, se alege câte o literă pe rundă, în același mod ca la Fazan. Fiecare răspuns corect se punctează cu 1 punct, iar cel care adună cele mai multe câștigă.

Podeaua este lavă

Regulile jocului sunt simple. Intră în cameră și strigă „podeaua este lavă!”. Copiii au la dispoziție 5 secunde pentru a-și ridica corpul de pe sol, urcându-se pe mobilă, cutii etc. Cine a rămas în contact cu podeaua, a fost înghițit de lavă și a pierdut.

Jocuri de societate

Jocurile de societate pentru copii sunt adaptate vârstei și au teme precum numere, litere, explorări sau povești. Perfecte pentru o seară distractivă în familie!

O mie și una de povești: Jocuri de imaginație și de născocit povești conține un poster, jetoane, cărți ilustrate, planșă cu hărți și broșură cu instrucțiuni. Copiii vor asocia elemente astfel încăt să creeze aventuri noi de fiecare dată.

Ghicește obiectul

Tot ce ai nevoie pentru acest joc e o cutie de carton și o foarfecă. Decupează un disc într-o latură a cutiei astfel încât să poți băga prin gaură atât mâna, cât și obiectele de ghicit. Dacă vei folosi și obiecte mai mari, e de preferat să decupezi o gaură secundară. O poți acoperi cu o eșarfă pentru ca cei mici să nu tragă cu ochiul.

Apoi, pune în cutie câte un obiect pe rând sau mai multe în același timp. Copiii vor băga mâna înauntru și vor încerca să ghicească obiectul în funcție de formă și textură.

Vânătoarea de comori

Vânătoarea de comori apare în toate listele de jocuri de jucat în casă și pe bună dreptate: e atât de distractivă! Pregătește indicii care se leagă unul de altul, apoi ascunde-le prin casă. Dacă ai copii mici, orientează-te către indicii simple, eventual sub formă de imagini. Dacă sunt mari, poți crește dificultatea, ajungând la ghicitori complexe sau puzzle-uri.

Comoara de la final poate implica o jucărie nouă, dulciuri sau chiar ceva simbolic. Un ham cu lesă și un medalion pot fi modalitatea perfectă de a-i anunța pe cei mici că urmează să adoptați un cățel.

Jocuri de cărți

Cele mai potrivite jocuri de cărți pentru copii sunt Război, Macao, Șeptică, Tabinet, Vecinul și Kemps. Ele îi învață cum să urmeze reguli și cum să accepte că uneori mai pot și pierde în timp ce le antrenează atenția.

Învățați ceva nou împreună

Cărțile de cultură generală sunt o modalitate simplă și distractivă de a învăța lucruri noi.

Întrebările copilăriei: De ce strălucesc stelele? conține 19 povestiri interesante care răspund întrebărilor celor mici. Informațiile sunt prezentate într-un mod jucăuș, astfel încât și copiii, și părinții se vor distra.

Alba-neagra

În general, Alba-neagra e cunoscut ca joc de noroc fals, scopul său fiind escrocheria. Însă el poate fi jucat și pentru distracție, fiind foarte util pentru copii.. Ei își vor antrena atenția și vor găsi jocul foarte amuzant. Cât timp nu trișezi, desigur.

Bowling în casă

Aranjați câteva sticle de plastic (goale sau umplute cu apă) și înceercați să le doborâți cu o minge. Să joci bowling acasă e simplu și distractiv!

Jocuri cu întrebări și răspunsuri

O altă sugestie de activitate sunt jocurile cu întrebări și răspunsuri. Găsești numeroase tematici, printre care dinozauri, călătorii, animale, mijloace de transport, jocuri logice, culori, flori etc.

Dinozauri – Întrebări și răspunsuri e potrivită pentru copiii între 4 și 8 ani. Ei vor afla lucruri interesante despre dinozauri și despre alte descoperiri surprinzătoare.

Ghicește animalul

Pentru jocul Ghicește animalul, ai nevoie de cartonașe cu ilustrații sau fotografii. Pe spate, notează câteva detalii despre animalul respectiv. De exemplu, „m-am născut în Africa, trăiesc 60 de ani și am colți mari” poate fi o descriere a elefantului. Copilul trebuie să citească descrierea și să ghicească despre ce animal e vorba.

Jucați-vă de-a detectivul

Atenția la detalii și gândirea logică sunt abilități pe care copiii ar trebui să le dezvolte din timp. În cazul copiilor mici, joaca de-a detectivul se concentrează pe atenție și memorie. Roagă-l să iasă din cameră și schimbă ceva: mută sau ascunde un obiect, introdu un element decorativ nou etc. Sarcina copilului e să identifice diferența.

Dacă ai copii mai mari, poți folosi un joc de deducție potrivit vârstei.

Confecționați origami

Copiii iubesc origami și e ușor să învețe modele de începători. Caută tutoriale pe internet sau achiziționează o carte cu instrucțiuni și hârtie specială.

Gătiți împreună

Copiii nu sunt niciodată prea mici să te ajute la gătit. Bineînțeles, la început vor primi activități simple, ajungând ulterior să poată prepara singuri o rețetă simplu. Arată-le cum se măsoară ingredientele, lasă-i să amestece în bol, permite-le să guste din cocă sau să decoreze un tort.

Nu lăsa balonul să atingă solul

Ne apropiem de finalul listei de jocuri de familie în casă, iar următoarea noastră propunere e „nu lăsa balonul să atingă solul”. Regulile sunt simple: păstrați balonul cât mai mult în aer, lovindu-l constat. Cel care reușește să îl mențină în aer cât mai mult timp e câștigătorul.

Desenați-vă autoportretul

Folosiți o oglindă sau un selfie, în funcție de preferințe. Începeți cu elementele de bază: forma feței, ochii, nasul și gura. Apoi, adăugați părul, urechile, cerceii și ochelarii. La final, colorați sau pictați autoportretul.

Sperăm că ți-au plăcut aceste idei de jocuri pentru copii în casă. Voi ce alte activități distractive mai aveți?

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *