Dezvoltare Personală

De ce cele mai frumoase povești sunt cele cu animăluțe?

10 iulie 2020

Scris de:

De ce cele mai frumoase povești sunt cele cu animăluțe?

Din cele mai vechi timpuri oamenii au folosit poveștile pentru a transmite lecții importante de la o generație la alta.

De aceea, pentru fiecare dintre noi există o poveste care a rezonat puternic și care ne-a rămas în minte indiferent cât de mulți ani au trecut între timp: o poveste care ne-a atins emoțional și care ne-a ajutat să înțelegem mai bine lumea din jurul nostru chiar și la vârste foarte fragede.

Aruncă o privire în biblioteca copilului tău și observă câte din titlurile sale preferate au ca personaje principale animale cu trăsături umane. Un porcușor viteaz, o veveriță cu planuri năstrușnice sau un iepuraș care călătorește în lumea largă – toate aceste personaje creează un mediu în care cei mici pot empatiza fără a fi afectați negativ (cum poate fi cazul personajelor umane).

În cartea sa, ”Retorica personajului în literatura pentru copii”, Maria Nikolajeva observă că un copil se poate identifica mai rapid cu un animăluț cu trăsături umane cât timp animăluțul este mai aproape de poziția lor în viață (animalele prietenoase și care au nevoie de ocrotire – iepurași, veverițe, porcușori de Guineea – sunt mai populare decât tigrii sau lupii, percepute ca fiind independente și ca neavând nevoie de ajutorul nimănui).

Până la urmă aceste personaje reflectă și statutul copiilor mici: dependenți de părinții lor pentru ocrotire și pentru ”dezlegarea” situațiilor cu care se pot confrunta în viața de zi cu zi.

Literatura pentru copii poate avea un impact incredibil de puternic asupra celor mici. Lecțiile învățate devreme din cărțile preferate sunt cele mai dificil de uitat.

Cărțile pentru copii nu sunt un joc – ele reflectă lumea în care trăim și oferă un mod de interpretare mai prietenos pentru problemele cu care se vor confrunta la vârsta maturității.

Ele oferă copiilor distanța intelectuală și emoțională necesară pentru a crea un spațiu sigur în care să exploreze problemele cu care s-ar putea confrunta și cum le pot soluționa cu ajutorul eroilor preferați.

Scopul literaturii pentru copii

Familiarizați de mici cu lectura, copiii beneficiază enorm de modul în care cărțile îi pot ajuta să creeze modele mentale incredibil de valoroase atât pentru vârstele fragede, cât și pentru momentele în care devin adulți.

  • Nevoia de a înțelege lumea din jurul lor: viața poate fi haotică privită prin ochii copiilor. Nu există un buton de ”pauză”. Literatura pentru copii le oferă un mod de a organiza evenimentele pe baza unor modele structurate: început, conținut, deznodământ. Aceste modele dau sens evenimentelor prin care trecem.
  • Păstrarea sensului, valorilor și cunoștințelor: viața este definită de momente trecătoare. Dar odată ce ea este organizată într-o interpretare stabilă cu ajutorul poveștilor, copiii pot ține minte mai ușor ce trebuie să facă și cum să reacționeze în situații foarte diferite.
  • Întrebări și alternative: poveștile despre personaje diferite de noi și despre alte moduri de viață îi ajută pe copii să pună întrebări, să devină mai deschiși și mai toleranți față de ceea ce este diferit la prima vedere.
  • Simplifică și explică: nu toate elementele unui eveniment sunt importante pentru înțelegere. Structura simplificată a poveștilor pentru copii îi ajută pe aceștia să fie atenți la mesajul central.
  • Relaxare și evadare: uneori simțim nevoia să luăm o pauză de la viața noastră obișnuită. Copiii nu sunt diferiți în acest aspect. Literatura pentru copii le oferă acestora universuri infinite în care își pot redobândi echilibrul și liniștea departe de decorul vieții de zi cu zi.

Tocmai de aceea distanța intelectuală și emoțională pe care poveștile cu animale o oferă copiilor le permit acestora să creeze un spațiu sigur în care să se gândească la problemele cu care s-ar putea confrunta și cum le pot soluționa la fel ca eroii lor patrupezi preferați.

Cum reușesc cărțile cu animale să îi cucerească pe copii?

Prin umor

Un animăluț îmbrăcat ca o ființă umană va fi întotdeauna o sursă de amuzament atât pentru copii, cât și pentru cei mici.

Poate nu ați descoperit cum Veverițel încearcă să îl ajute pe prietenul său Aricel să cucerească dragostea celei mai frumoase domnișoare din pădure cu ajutorul diferitelor alegeri vestimentare dar vă asigurăm că veți chicoti indiferent de vârstă!

Prin pragmatism

Dacă avem o distribuție de mai multe personaje, transformarea lor în animăluțe poate elimina nevoia autorului de a le găsi nume complexe și astfel nici copiii nu mai trebuie să țină minte numele a prea multor personaje.

Tifi este iepurașul principal al tuturor aventurilor din colecție și oferă copiilor confortul familiarității de-a lungul celor 8 volume din serie. Parcurgând poveștile adorabile ale lui Andreas H. Schmachtl copii se obișnuiesc cu Tifi și cu aventurile prin care acesta învață lecții importante

Prin lecțiile profunde prezentate pe înțelesul copiilor

Cărțile ce folosesc animale în locul personajelor umane adaugă distanță emoțională pentru micul cititor în momentul în care mesajul este prea puternic sau chiar dureros.

Orice carte pentru copii trebuie să vorbească despre lumea în care aceștia trăiesc. Atunci când personajele sunt animale, adevărurile mai greu de ”digerat” pot fi prezentate într-un mod prietenos și mai puțin problematic.

Frica, lipsa empatiei, chiar și violența sunt mai ușor de înțeles de către copii într-o lume populată de animale care în final învață lecții importante despre cum ar trebui să se comporte cu alții și cu ei înșiși.

 

 

 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *