Autorul lunii

Diana Tivu: O simplă îmbrățișare este cel mai bun remediu pentru frică

17 mai 2021

Scris de:

Diana Tivu: O simplă îmbrățișare este cel mai bun remediu pentru frică

Diana Tivu este ilustratoare și autoare (și invers!), stiloul, creionul, acuarelele și sufletul din spatele cărților despre emoții, colecției ”Pernuța speriată” și multe alte tilturi DPH.

În mai Diana Tivu este unul din autorii lunii la Didactica Publishing House și cu această ocazie am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări pentru ca toți cititorii noștri să o poată cunoaște mai bine. Astfel vă invităm să o descoperiți pe Diana mai jos!

diana tivu ilustratoare interviu

1. Cine este Diana Tivu după atât de multe cărți care-i poartă semnătura pe copertă?

Sunt un tânăr arhitect cu o mare pasiune pentru literatură și ilustrație de carte, care într-o zi a decis să-și urmeze pasiunea și să lucreze ca ilustrator cu normă întreagă.

După aproape șase ani încă fac acest lucru cu la fel de multă dăruire și împlinire cum am început.

2. Cum ți-a venit ideea cărții Pernuța Speriată?

Pernuța a apărut în mintea mea acum șase ani, după ce am văzut cum dormea fără nici o treabă nepoata mea de 3 ani în timp ce puiul ei de pernă era aruncat într-un colț de pat, singur și neîmbrățișat în întuneric. Pentru că uneori articulez mai greu în cuvinte ceea ce văd, pernuța a apărut pentru început doar ca personaj ilustrat pe foile mele, entuziasmată de posibilitatea de a da viață unui obiect atât de banal. Povestea ei a venit însă mai târziu, într-o noapte de insomnie.

Am știut atunci că este o poveste despre frică pentru cei mai mici, cu lecții mari despre cum o simplă îmbrățișare este cel mai bun remediu pentru frică.

Această nevoie de îmbrățișare s-a potrivit perfect cu natura ei de obiect cotidian din viața unui copil și am gândit-o de la început cu posibilitatea de a fi transferată pe un “doudou” real. La DPH povestea ei a fost primită cu brațele deschise și astfel a devenit o carte.

3.  Cu siguranță îți este greu să alegi un singur volum, dar care este preferatul tău și de ce?

Este greu, într-adevăr, pentru că fiecare în parte are propria poveste și proces de creație, dar cu siguranță primul volum o să-mi rămână în suflet pentru totdeauna: este prima carte pe care am scris-o și ilustrat-o. Deși incredibil de dificil să faci ceva pentru prima oară, a venit și cu o enormă bucurie și emoție așa cum probabil nu o să mai am vreodată.

4. Unde găsești inspirație pentru ceea ce scrii, dar și pentru ilustrațiile create?

Inspirația este în tot ce mă înconjoară și are puterea să mă miște, să mă emoționeze, să mă minuneze, să mă motiveze. În ultimul timp mă întorc cel mai des la propriile mele amintiri din copilărie și la emoțiile pe care mi le amintesc atât de viu și acum după atâția ani de când nu mai sunt copil.

Ca regulă, scriu și ilustrez ce mi-ar fi plăcut mie să citesc când eram copil.

5. Cât de importante crezi că sunt cărțile în dezvoltarea emoțională a unui copil? Cum crezi că-l ajută personajele?

Cărțile care ajung să aibă loc în viața unui copil, dacă îi vorbesc pe înțelesul lui despre propriile emoții și interese, au mari șanse să devină parte din el, poveștile din cărți să devină o extensie a propriilor experiențe, iar personajele să prindă viață și să trăiască alături de cel mic până când va crește și nu va mai avea nevoie de ele. De aici și sugestia mea de a extinde existența personajului central al seriei Pernuța Speriată dincolo de coperțile cărților, care să fie aproape fizic de copil pentru o îmbrățișare oricând are nevoie.

6. Ce urmează acum? Pernuța lui Dănuț va mai avea parte de alte aventuri sau te gândești la ceva nou?

Sigur, Pernuța urmează să mai aibă o aventură hazlie, magică și „teribilă” cât de curând, dar nu vreau să stric surpriza. Seria Pernuța Speriata mi-a dat curajul necesar să merg mai departe și cu alte proiecte editoriale care așteaptă să vadă lumina tiparului, toate pentru copii mici și mari, toate colorate, toate puse pe foaie cu multă dragoste.

7.  Ce mesaj vrei să transmiți prin poveștile tale, ca scriitor și ca ilustrator deopotrivă?

Același mesaj pe care l-au avut și pentru mine cărțile copilăriei: că nu suntem singuri, că emoțiile noastre sunt valide, că este o lume minunată dacă avem curajul să ne aventurăm dincolo de ușă cu inima deschisă.

8.  Vrei să le spui ceva copiilor?

Lumea este mare și plină de necunoscut la tot pasul, iar uneori ne este frică, dar dacă ținem aproape ceva drag pe care să-l strângem în brațe la nevoie, putem să o explorăm fără griji și să descoperim toate lucrurile nemaipomenite care ne așteaptă.

PS: Nu uitați, pe parcursul lunii mai, toate titlurile semnate de Diana Tivu au un preț special! 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *