Cărți pentru copii

Top activități pentru copii pentru sezonul rece

15 noiembrie 2022

Scris de:

Top activități pentru copii pentru sezonul rece

Odată ce temperaturile scad și orele lungi petrecute afară devin aproape imposibile, foarte mulți părinți se confruntă cu o provocare serioasă:

cât timp adulții ar prefera să stea la căldură și confort, această atmosferă nu este tot timpul pe gustul copiilor plini de energie.

Nu este deci de mirare că și o scurtă plimbare până la magazin poate schimba în bine dispoziția copiilor.

Dar doar o plimbare până la magazin poate deveni cam repetitivă și destul de plictisitoare și cum vremea rece poate fi destul de imprevizibilă și aparent interminabilă, ce-ar fi să avem la îndemână o listă de activități pentru copii care să ne salveze de plictiseala zilelor de toamnă și iarnă și care să ne motiveze să ieșim afară la aer curat (și poate puțin soare cu dinți!).

Majoritatea ideilor de mai jos sunt dedicate întregii familii dar avem și câteva idei pentru a-i ține pe cei mici ocupați cât tu mai termini câte ceva de făcut (doar mereu este ceva de făcut!).

Sfat 1: asigură-te că sunteți îmbrăcați corespunzător

Secretul unei zile reușite petrecute afară stă în alegerea hainelor și bocancilor potriviți. Atunci când temperaturile scad alocă puțin timp pentru a inspecta toate hainele sezoniere: asigură-te că ele încă mai sunt bune ca mărime, că nu rupte și că pot face față încă unui sezon rece atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Sursă imagine: www.todaysparent.com

Nu uita: dacă vă simțiți comod și călduros, cu siguranță o zi petrecută afară va fi un succes răsunător.

Sfat 2: mergeți la plimbare

Poate prima reacție la o sugestie de plimbare va fi una de plictiseală dar ce-ar fi dacă plimbarea ar fi un pretext pentru a strânge materiale pentru un proiect artistic?

Vă puteți petrece timpul strângând frunze colorate, conuri de brad, pietricele și crenguțe cu forme interesante. Faceți o pauză la cafeneaua preferată pentru o ciocolată fierbinte și ceva dulce și apoi mergeți acasă pentru a crea o operă de artă.

Sursă imagine: www.hikeitbaby.com

Oferă-i celui mic o coală MARE de hârție și lipici. Lasă-i imaginația să zburde liberă cât lipește frunzele și crenguțele.

Dacă asta îl plictisește, încearcă să pictați împreună conurile de brad sau pietricele strânse.

Sfat 3: jucați-vă de-a ”afară ca înăuntru”

Strânge câteva lucruri de care te poți lipsi de prin casă: castroane vechi, linguri de lemn, șervete folosite, etc. Lasă-i pe cei mici să le ia afară și să facă ce vor cu ele. Vei fi uimită de câte pot face cu noroi, frunze, zăpadă sau cu orice altceva vor mai găsi prin natură. Este o activitate perfectă dacă tu ai altceva de făcut prin curte și ai nevoie de ceva să îi țină ocupați pe copii.

Sfat 4: zboară, zmeule, zboară!

Dacă aveți o zi cu vânt mai puternic, ce-ar fi să confecționați un zmeu? Găsiți tutoriale online și, dacă temperaturile nu sunt prea scăzute, cu siguranță ziua va fi memorabilă cât încercați să controlați zborul zmeului vostru!

 

Sursă imagine: www.theworkingmomstravels.com

Sfat 5: goana după comori

Dacă cei mici iubesc vânătorile de comori dar ai prefera să rămâneți prin apropierea casei, îți recomandăm să încerci următoarea activitate.

Alege o zonă din curte și ascunde o serie de obiecte micuțe sub pietre, frunze sau chiar într-o groapă mică. Poți folosi lucruri care nu se murdăresc ușor – doar asigură-te că cei mici le-au găsit pe toate. Dacă nu, veți avea o surpriză foarte frumoasă la primăvară!

Sursă imagine: www.hikeitbaby.com/

Alternativ: poți face o listă de indicii pe care să o oferi copiilor, să îi îmbraci bine și să porniți la plimbare. Cei mici se vor bucura cu fiecare lucru pe care îl pot tăia de pe listă: o frunză roșie, un gândăcel, o crenguță, etc.

Sfat 6: baloane înghețate de săpun

Tindem să asociem baloanele de săpun cu sezonul cald dar ce-ar fi să încercați să vă bucurați de ele și iarna sau toamna? Rețeta pentru lichidul de care aveți nevoie este așa:

  • o pătrime detergent de vase și o pătrime glicerină
  • 2 lingurițe de zahăr/sirop, colorant alimentar și restul apă
Sursă imagine: www.sciencenotes.org

Ieșiți în parc și profitați de o zi rece și însorită pentru a vă bucura de baloane delicate și multicolore!

Sfat 7: pictați în zăpadă

Tot ce vă trebuie sunt câteva sticle de vopsea pe bază de apă și cea mai mare pânză posibilă: o pătură proaspătă de zăpadă. Vă puteți distra fără limite aruncând vopselele în zăpadă și să încercați să le transformați în efecte cât mai artistice – Pollock ar fi mândru!

Sursă imagine: www.fwiw.imgix.ne

Sfat 8: experimente științifice

Experimentele științifice sunt o modalitate excelentă de a vă distra atât în interior, cât și în exterior, în timpul lunilor reci. De la vulcani explizivi la experimente cu lumină sau sunete, copiii (și tu!) nu pot decât să beneficieze în urma experiențelor hands-on cu fizică, chimie, biologie.

Pe site-ul DPH vei descoperi o selecție de titluri special create pentru toate categoriile de vârstă: de la copii mici și curioși la copii mai mari și care au început să pună întrebări mai complexe, cu siguranță vei descoperi o alternativă educativă ȘI distractivă pe site-ul nostru.

În încheiere vă lăsăm cu acest citat care nouă ni s-a părut tare simpatic și… util când iarna chiar se va instala.

”Dacă alegi să nu descoperi bucuria din zăpadă, vei avea mai puțină bucurie dar aceeași cantitate de zăpadă”.

Ține minte: diferența dintre o zi reușită și una mai puțin reușită este atitudinea. Inspiră-te și descoperă noi moduri de a petrece timpul în familie (chiar și când temperaturile sau vremea nu sunt cele mai prietenoase).

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *