Cărți pentru copii

Top 15 hobby-uri relaxante pentru copii

27 octombrie 2022

Scris de:

Top 15 hobby-uri relaxante pentru copii

Cauți idei de hobby-uri relaxante pentru copii? Atunci ai ajuns la locul potrivit! Hobby-urile permit copiilor să își descopere pasiunile, să își exerseze talentele și să își dezvolte stima de sine. În plus, oferă minții și corpului stimularea care le este necesară. Daca ești ca cei mai mulți părinți, îți dorești ca cel mic să aibă activități care contribuie la dezvoltare și care îl relaxează în același timp. De aceea, ti-am pregătit o listă de 15 hobby-uri pe care le poți lua în considerare.

Ce este un hobby?

Înainte să propunem activități potrivite pentru copii, să aflăm ce este un hobby mai exact. Definiția general acceptată este „o activitate făcută pentru plăcere, în timpul liber”. Exista o varietate mare de hobby-uri, iar majoritatea persoanelor au mai multe în același timp. În plus, lista se poate schimba odată cu modificarea vârstei și a intereselor, dar și a tendințelor.

Ce hobby-uri vă recomandăm pentru dezvoltarea copiilor?

Hobby-urile pe care vi le sugerăm în acest articol au rolul de a contribui la relaxarea copiilor, dar ajută în același timp și la dezvoltarea lor. Iată 15 idei de pasiuni pe care le poți propune celor mici.

Colecționarea monedelor vechi

Colecționarea monedelor vechi este o activitate excelentă pentru copii. Ei se arată întotdeauna pasionați de istorie, iar monedele le permit să studieze diferite perioade din trecut. Totodată, învață despre materialele din care acestea sunt confecționate, descoperă legende și afla mai multe despre sistemele monetare din trecut. În plus, hobby-ul se poate dovedi profitabil pe viitor, daca cel mic decide la un moment dat să își vândă colecția.

Fotografia

Fotografia este un hobby care încurajează abilitățile de planificare și prezentare și permite copiilor să își manifesteze potențialul pentru creativitate. Îți recomandăm ca, pentru început, să îi oferi celui mic o camera foto ieftină, la mâna a doua, sau chiar camera telefonului.

Apoi, încurajează-l sa exerseze cu subiecții doriți: membrii familiei, prieteni, animalele de companie, plante, jucării sau alte obiecte de prin casa. În funcție de vârsta și dorința de a învață mai mult, propune-i să îl înscrii la un curs foto sau oferă-i sfaturi – poți găsi numeroase tutoriale pentru începători pe YouTube, în articole online sau în cărți de specialitate.

Puzzle-urile de podea

Un puzzle pentru podea are beneficii asupra dezvoltării cognitive a copiilor și îi ajuta în același timp să se relaxeze. Această activitate îi ține departe de ecrane, este accesibilă ca preț și încurajează independența și perseverența. Alătură-te copilului în rezolvarea unui puzzle și îți vei exersa memoria, îți vei îmbunătăți capacitatea de concentrare și pe cea de rezolvare a problemelor.

 

Puzzle pentru podea – Fructe este potrivit pentru copiii de 3-6 ani. Conține 20 de piese cu cele mai cunoscute fructe, printre care măr, banană, struguri și căpșuni.

Jocuri de societate

Există numeroase jocuri de societate pentru copii, potrivite pentru toate vârstele. Unele îi încurajează să își exerseze creativitatea inventând povești, altele conțin jocuri pentru minte sau pentru învățarea rapidă a numerelor și literelor. Orice joc ai alege, distracția este garantată! Marea carte a jocurilor cu exploratori trezește în copii dorința de a descoperi planeta, urmând pașii celor mai mari exploratori. Fiecare pagina a cărții devine o tablă de joc, iar informațiile sunt prezentate într-un mod distractiv și educativ. Cei mici vor învăța despre jungla africană, muntele Everest, blestemul lui Tutankhamon, cum face roverul Curiosity pe Marte și multe altele.

 

Practicați împreună grădinăritul

Alte hobby-uri relaxante sunt cele care încurajează copiii sa petreacă mai mult timp în natură, precum grădinăritul. Daca ai o gradină, consider-o o sala de clasă în aer liber și arată-i celui mic cum se crește hrana. Locuiești la bloc? Nicio problemă, puteți crește plante aromatice la ghiveci! Copiii se pot conecta la natură chiar dacă nu se bucură de o gradină imensă plină cu fructe, legume și pomi.

Sculptura

Sculptura ajută la dezvoltarea abilitaților vizual-spațiale, în special la copiii mici. Desigur, la 4-6 ani ei nu creează opere de arta, însă activitatea îi ajuta sa analizeze ceea ce vad și sa facă alegeri pe baza informațiilor vizuale. Totodată, ei învață cum sa își gestioneze corespunzător sentimentele și cum să se exprime. La început, copiii pot face sculpturi în plastilină, iar mai târziu poți încerca să introduci lutul cu uscare la aer.

Club de lectură

Toți părinții știu cât de importantă este lectura pentru copii. De aceea, ia în considerare crearea unui club de lectură. Invită-i pe prietenii sau colegii copilului și stabiliți câte o carte pe care să o citească împreuna. Apoi, o dată pe săptămâna, clubul de carte se poate întâlni pentru a discuta povestea. Întâlnirile pot avea loc prin rotație la fiecare acasă, astfel încât părinții sa se bucure de timp de calitate împreuna cu cei mici. Descoperă oferta noastră de cărți copii și alegeți produsele potrivite vârstei.

Astronomie

Astronomia este un subiect cu adevărat fascinant pentru cei mici. Ei doresc să afle cât mai multe despre planete și spațiu, iar atelierele și cursurile le permit sa cunoască alți copii cu aceleași interese. În cadrul unui astfel de curs, ei învață care sunt diferențele dintre planete și stele, ce fenomene se produc în atmosferă, caracteristicile sistemului nostru solar, precum și cum se explorează spațiul. Desigur, activitățile de acest tip nu se concentrează doar pe informații, ci sunt completate de exerciții și proiecte distractive.

Programare pentru copii

În unele familii, accesul la exerciții, tabletă sau laptop este restricționat la anumite ore, iar copiii sunt încurajați să își petreacă timpul și în alte moduri. Acest lucru are beneficii de necontestat, însă nu trebuie să uităm de avantajele pe care le au generațiile tinere. Tehnologia face parte din viața lor încă de când sunt mici, iar ei învăță foarte ușor subiecte precum programarea jocurilor și a aplicațiilor. Aceasta activitate îi poate ajuta sa obțină un loc de munca foarte bine plătit, precum programator, game developer sau web developer.

Copiii pot învața încă de la 8 ani bazele programării, iar școlile serioase de IT oferă certificări recunoscute internațional. Hobby-ul e captivant pentru copii în special pentru că programarea este predată într-un mod distractiv, adaptat vârstei.

Experimente științifice

Copiii adoră să descopere cât mai mult despre lumea în care trăiesc, motiv pentru care e ușor sa le oferi educație prin joc. Experimentele științifice sunt un exemplu excelent în acest sens. Cei mici se distrează și învață în același timp, iar experimentele pot aborda subiecte precum chimia sau fizica. Iată câteva exemple ușor de pus în aplicare:

Flori colorate artificial. Împarte un buchet de flori albe în mai multe pahare cu apa, apoi toarnă câteva picături de colorant alimentar înăuntru. Pe măsura ce florile absorb apa colorată, petalele lor își vor schimba culoarea.

Balon care se umfla singur. Varsă o lingură de bicarbonat de sodiu într-un balon folosind o pâlnie. Apoi, toarnă 4-5 linguri de oțet într-o sticla. Atașează balonul la gura sticlei, după care lasă bicarbonatul sa se verse înăuntru. Când oțetul și bicarbonatul reacționează, balonul se va umfla „singur”.

Stratificarea lichidelor. Toarnă într-un pahar înalt lichide cu densități diferite: miere, lapte, detergent, apa, ulei, alcool sanitar etc. Ele vor rămâne separate, fapt care va uimi copiii.

Trucuri de magie

Magia este fascinantă indiferent de vârstă! Caută câteva tutoriale pe Youtube și dezvăluie-i copilului ce trucuri de magie știi sa faci. Apoi, învăță-l și pe el sa le facă pentru a le arăta prietenilor sau familiei.

Teatru

Teatrul este o altă activitate relaxantă și plină de beneficii pentru copii. Acest tip de artă îi învăță cum sa gândească creativ, le stimulează imaginația, este o modalitate de a-i expune la situații dificile pentru a le arăta cum să le facă față și îi învață să își exprime mai ușor sentimentele.

Limbi străine

Se spune despre copii ca asimilează informațiile noi ca un burete, iar acest lucru e valabil inclusiv în ceea ce privește limbile străine. În general, engleza este prima limba străină pe care copiii o învață, motiv pentru care găsești la noi pe site un număr mare de cărti bilingve care îl vor ajuta.

Povesti cu micul ponei este o carte destinată copiilor de minim 5 ani. Este ideală pentru cei care învață sa citească și conține propoziții scurte în romana și engleza. Cele 40 de pagini includ imagini care înlocuiesc cuvintele-cheie, iar pentru mai multă distracție produsul oferă și un joc domino.

Șahul

Șahul este o activitate excelentă pentru orice vârstă, cu atât mai mult pentru copii și seniori, care au nevoie de stimulare cognitivă. Jocul provoacă mintea, intensifică abilitățile analitice, pe cele de atenție și rezolvare a problemelor, precum și memoria. În plus, șahul este foarte util pentru copiii cărora le e greu sa se concentreze atunci când își fac temele. Când se implică regulat în jocuri de șah, concentrarea generală se îmbunătățește, iar cei mici se vor descurca mai bine la scoală și la teme. Descoperă oferta noastră de cărti de șah pentru copii, care conțin termenii specifici jocului de șah, strategii, exemple de mișcări câștigătoare, diferite structuri cu pioni etc.

Biblia jucătorului de șah – Strategii ilustrate pentru a fi mereu în avantaj conține tehnici-cheie, combinații, sacrificii, structuri cu pioni pentru cele 3 faze ale jocului. La finalul fiecărui capitol, cunoștințele pot fi testate și perfecționate prin provocări distractive. Mai mult, cartea conține și un capitol dedicat analizei jocurilor revoluționare prin care copiii pot învața de la cei mai buni jucători de șah.

Echitație

Un curs de echitație este distractiv, crește încrederea în sine și contribuie la activitatea fizică. În timp ce călăresc, copiii își utilizează coapsele și mușchii pelvieni pentru a-și menține echilibrul, lucru care menține mușchii sănătoși și îmbunătățește flexibilitatea. În plus, hobby-ul încurajează copiii să trăiască în moment, să se concentreze pe activitate, fără ca mintea să rătăcească. De aceea, le va fi mai ușor sa se concentreze mai bine și în alte domenii.

 

 

Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine ce este un hobby și ti-au plăcut ideile de pasiuni pe care le-am recomandat. Sugestiile pot fi adaptate în funcție de vârsta și preferințele copiilor, astfel încât sa îi captiveze cu adevărat.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *