#PlanetaContează Cărți pentru copii

Gilles Bizouerne, autorul seriei Barnabe: Am vrut să vorbesc despre prietenie și tandrețe

16 ianuarie 2023

Scris de:

Gilles Bizouerne, autorul seriei Barnabe: Am vrut să vorbesc despre prietenie și tandrețe

Cititorii care l-au descoperit pe micul Barnabe – bursucul care își dorește să salveze Planeta – sunt curioși despre aventurile ce urmează. Simpatic, curajos, empatic, acesta este un personaj ușor de îndrăgit. De aceea am primit și atât de multe mesaje despre el. Și aprecieri. Așa că am considerat că ar trebui să aflați cum a început povestea lui Barnabe. Chiar de la creatorul acestuia,  Gilles Bizouerne. Autor cunoscut, cu peste 30 de cărți pentru copii publicate în Franța, acesta iubește muzica și locuiește la Paris. El ne-a povestit cum s-au născut personajele din seria Barnabe și de ce ar trebui să citiți aventurile acestora. Dacă nu ați făcut-o deja. 

Didactica Publishing House: Cum l-ați ales pe Barnabe, dar și restul animalelor?

Gilles Bizouerne: Nu am ales în totalitate, am vrut să vorbesc despre prietenie și tandrețe, acestea sunt animalele care au „apărut”.  M-am gândit că ar fi interesant să avem personaje de mărimi diferite, fiecare cu propriul caracter și specificații: Barnabe locuiește într-o vizuină, Tesa are o cochilie, Lia sapă tuneluri…

Credeți că Barnabe și prietenii săi îi vor influența pe cei mici să aibă mai multă grijă de mediul înconjurător?

La orice lectură, suntem mai mult sau mai puțin sensibili la subiectele prezentate într-o carte. Dacă celor mici le plac povestea și personajele din aceste cărți, s-ar putea să fie de acord cu valorile evidențiate în cărțile acestei serii.

De ce este grija față de mediu subiectul principal al seriei Barnabe? Ce alte aventuri ai în minte pentru aceste personaje?

Protecția mediului este un subiect important, printre altele. În „Barnabe vindecă planeta”, ne confruntăm cu poluarea și gunoaiele, în „Barnabe descoperă lumea”, avem aventură și călătorii… Apoi, este adevărat că poveștile sunt plasate într-un mediu natural, cu animale, mai degrabă sălbatic.

Gilles Bizouerne

Cum ai început să scrieți cărți? Dacă nu ai fi autor, ce crezi că ai face? 

Am vrut să scriu o serie cu o gașcă de prieteni și să urmăresc personajele de-a lungul mai multor cărți. Pe lângă faptul că sunt autor, sunt și un povestitor. Particip la multe spectacole.

Ai un mesaj pentru copiii (și părinții lor) din România care îți citesc cărțile?

Sper că lectura acestor cărți, alături de acești trei prieteni, va fi un prilej de a împărtăși momente plăcute în familie.

Barnabe descoperă lumea și Barnabe salvează planeta fac parte dintr-un proiect amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovarea circulației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia.

Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă.

În curând și un interviu al ilustratoarea seriei, Beatrice Rodriguez, dar până atunci, vă invităm să citiți și interviul cu Anca Măgurean, traducătoarea seriei, aici.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *