#PlanetaContează

Ai făcut cunoștință cu Blu? Interviu cu Daniel Voicea, traducător

27 februarie 2023

Scris de:

Ai făcut cunoștință cu Blu? Interviu cu Daniel Voicea, traducător

Blu este un simpatic flamingo, dar nu roz, cum ați crede, ci albastru. Mai mult decât atât, Blu are o misiune specială: să strângă –   și să aibă grijă de – semințele plantelor din întreaga lume. Este o călătorie interesantă, plină de aventuri, care îi ține pe cei mici conectați la poveste cu fiecare pagină. Povestea, scrisă de Sophie de Mullenheim și ilustrată superb de Julie Mercier, a fost tradusă de Daniel Voicea și face parte dintr-un proiect cofinanțat prin programul Europa Creativă. Mai jos un interviu cu traducătorul acestei cărți minunate, despre cât de ușor – sau nu – este să aduci o poveste în fața publicului prin traducerea și adaptarea operei literare: DPH: Cum ți s-a părut cartea tradusă, din punct de vedere al subiectului abordat?

Daniel Voicea: Subiectele abordate în carte au fost simpatice și abordabile, nu au reprezentat o dificultate din punct de vedere al traducerii, însă cu siguranță îi vor cuceri pe micii cititori.

Ce impact crezi că vor avea personajele cărții Blu în misiune în jurul lumii asupra copiilor din România? Crezi că vor fi influențați spre a fi atenți cu natura? 

Personajele cărților sunt extrem de bine conturate, iar îmbinarea perfectă a textelor cu imaginile va ajuta cu siguranță la fixarea unor sfaturi utile in memoria copiilor de la noi. Întrucât reprezintă o modalitate utilă şi plăcută de educație, micuții cititori vor fi mult mai atenți cu natura în urma lecturii acestor cărți.

Ce părere ai despre subiectele abordate în cărțile de azi? Cum crezi că îi ajută pe copii?

Subiectele abordate în cărțile de azi, în special cele traduse de autorul rândurilor de față, par a fi unice pe piața românească de carte, cu siguranță vor produce un impact puternic asupra minților tinere în formare. Copiii vor putea afla, cu ajutorul personajelor, sfaturi extrem de utile pe care le vor putea aplica în viața de zi cu zi.

Ai un personaj preferat? Care este el și de ce?

Personajul meu preferat este Blu, un flamingo albastru, diferit aşadar de ceilalți, care porneşte într-o misiune utilă pentru întreaga planetă. Misiunea lui este extrem de importantă, iar aventurile prin care trece… să spunem doar că fiecare pagină vă va trezi curiozitatea pentru următoarea.

Ce ți se pare cel mai dificil de tradus când vine vorba despre cărțile pentru copii? 

Numele personajelor sunt uneori dificil de adaptat pentru publicul din România. De asemenea, uneori și versurile – atunci când este cazul – pot ridica  probleme de traducere, care însă pot fi depăşite, astfel încât cititorii să aibă o experiență completă și corectă. 

Despre proiectul #PlanetaContează și programul Europa Creativă

Daniel Voicea studiază limba franceză de peste 30 de ani, are studii în Filologie, Facultatea de Litere (secția română-franceză, Universitatea București, 2003-2007) și un master în Studii literare românești (2007-2009). A tradus din limba franceză în limba română peste 90 de titluri din domenii variate, precum: psihologie, self-help, ghiduri practice, istorie, gastronomie, ficțiune, memorialistică, puericultură, cărți pentru copii etc.). Caută mereu să-și perfecționeze tehnica de traducere și să ajute magnifica lume a cărților să supraviețuiască.

Blu în misiune în jurul lumii, cartea tradusă de Daniel Voicea, face parte dintr-un proiect amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovarea circulației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia.

Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă.

Aici poți citi și despre alte cărți din proiect.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *