#PlanetaContează

Ce poți învăța de la un flamingo… albastru?

20 februarie 2024

Scris de:

Ce poți învăța de la un flamingo… albastru?

În nordul extrem, în permafrost, la 1300 de kilometri dincolo de Cercul Arctic, se află cel mai mare depozit securizat de semințe din lume, deschis de Guvernul Norvegiei în februarie 2008. Din întreaga lume, cutii cu semințe sunt trimise aici pentru stocare sigură și pe termen lung în niște peșteri reci, în stâncă. Depozitul găzduiește semințele a zeci de mii de varietăți de culturi alimentare esențiale, cum ar fi fasolea, grâul și orezul. Aceste probe de semințe sunt duplicatul celor stocate în depozitele naționale, regionale și internaționale de specialitate. Cum au ajuns acolo toate aceste semințe? Ne explică Blu, un flamingo albastru ce face înconjurul lumii alături de cei mici.

Blu este un flamingo neobișnuit. În primul rând, el nu este roz, ci… albastru. Mai mult, el este vegetarian, de unde și coloritul mai puțin obișnuit al penajului său. Dar este și curajos, perseverent, hotărât. De aceea, el primește o misiune importantă: să adune și să păstreze semințe ale plantelor de pe întreaga planetă.  Ajutat de toate animalele, frumosul flamingo albastru călătoreşte în toate zările pentru a colecta şi salva seminţe din întreaga lume: o preţioasă rezervă mondială de seminţe, precum cea din Svalbard, Norvegia. Misiunea sa nu este nici ușoară, nici lipsită de pericole. Dar este și extrem de interesantă pentru că simpaticul flamingo va afla o mulțime de lucruri mai puțin cunoscute despre plante și animale din toate colțurile lumii.

Cartea îi poartă pe cei mici pe toate continentele: de la călduroasă Africa, până în aglomerările urbane din Asia, din păduri umbroase până în zăpezile de la Polul Nord. Iar toate animalele îi înțeleg misiunea și îi vin în ajutor pentru că știu că astfel contribuie la a proteja ecosistemul planetei.

Povestea, scrisă de Sophie de Mullenheim și ilustrată superb de Julie Mercier, a fost tradusă de Daniel Voicea și face parte dintr-un proiect cofinanțat prin programul Europa Creativă. Am stat de vorbă cu Daniel despre Blu, una dintre cărțile care i-au mers la suflet, de altfel Blu fiind personajul său preferat.

Cum ți s-a părut cartea tradusă, ce spui despre subiectele abordate, crezi că sunt dificile pentru cei mai mici dintre cititori?
Daniel VoiceaSubiectele din carte au fost simpatice și abordabile, nu au reprezentat o dificultate din punct de vedere al traducerii, însă cu siguranță i-au cucerit pe micii cititori. Subiectele abordate în cărțile de azi, în special cele traduse de autorul rândurilor de față, par a fi unice pe piața românească de carte, cu siguranță vor produce un impact puternic asupra minților tinere în formare. Copiii vor putea afla, cu ajutorul personajelor, sfaturi extrem de utile pe care le vor putea aplica în viața de zi cu zi.

Ce impact crezi că vor avea personajele cărții asupra copiilor? Crezi că vor fi influențați spre a fi atenți cu natura?
Daniel Voicea:
Personajele cărților sunt extrem de bine conturate, iar îmbinarea perfectă a textelor cu imaginile va ajuta cu siguranță la fixarea unor sfaturi utile in memoria copiilor de la noi. Întrucât reprezintă o modalitate utilă şi plăcută de educație, micuții cititori vor fi mult mai atenți cu natura în urma lecturii acestor cărți.

Idei de activități de educație pentru mediu

Pentru că această carte oferă resurse pentru a deschide conversații importante despre mediu și protejarea planetei, iată și câteva idei de activități care se pot face acasă, la grădiniță sau la școală:

  1. Plantarea de grădini cu plante locale: Poți organiza împreună cu copiii activități de plantare a unor grădini cu plante indigene sau locale, care sunt adaptate la condițiile de mediu specifice regiunii. Aceasta nu numai că va spori biodiversitatea locală, dar îi va învăța și pe copii despre importanța conservării plantelor native.
  2. Colectarea și conservarea semințelor: Poți încuraja copiii să colecteze semințe din plante locale și să le păstreze într-un spațiu dedicat, similar cu depozitul de semințe. Aceasta le va arăta importanța conservării diversității genetice a plantelor și modul în care semințele pot fi utilizate pentru a menține viabilitatea culturilor și a ecosistemelor.
  3. Studierea plantelor și a ciclului de viață al semințelor: Poți organiza activități educaționale în care copiii să studieze plantele și să înțeleagă ciclul de viață al semințelor, de la germinare la maturitate. Aceasta îi va ajuta să înțeleagă procesele naturale și importanța protejării habitatelor naturale pentru a asigura supraviețuirea plantelor și a altor organisme.
  4. Sensibilizare și activități de educație comunitară: Poți să îi implici pe copii în activități de sensibilizare și educație în comunitate, cum ar fi organizarea de prezentări și evenimente despre conservarea biodiversității și a resurselor naturale, sau participarea la campanii de curățenie și împădurire.
  5. Mini-cercetare și educație: Poți încuraja copiii să desfășoare propriile proiecte de cercetare și educație despre plante, semințe și conservarea biodiversității în școală sau în afara acesteia. Aceste proiecte îi vor ajuta să-și dezvolte abilitățile de cercetare, de analiză și de sinteză și să înțeleagă mai bine importanța protejării mediului înconjurător.

Prin aceste activități, copiii vor învăța nu numai despre importanța conservării biodiversității și a resurselor naturale, dar vor deveni și mai conștienți de impactul lor asupra mediului și vor fi încurajați să devină cetățeni responsabili și activi în protejarea și conservarea acestuia.

Așadar, hai într-o aventură cu neobositul Blu, pentru o nobilă misiune: să protejaţi speciile de plante!

 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *