Părinții DPH

Ca argintul viu: copiii care au prea multă energie și cum îi putem susține

9 iunie 2020

Scris de:

Ca argintul viu: copiii care au prea multă energie și cum îi putem susține

Cu toții putem fi de acord că cei mici au rezerve aproape inepuizabile de energie. Cu o simplă privire în jurul nostru putem observa copii care aleargă, se joacă, țopăie, explorează într-un iureș de veselie și viteză. Copii pot alerga o zi întreagă fără a obosi și sunt mereu gata pentru o aventură nouă.

Pentru a putea susține dezvoltarea copiilor energici, trebuie să înțelegem de unde provine această energie.

Pe scurt: copiii au pur și simplu mai multă energie decât noi.

Pe lung: există trei explicații detaliate mai jos.

  1. Mintea copilului

Copii până la vârsta de 7 ani trăiesc numai în prezent și astfel suferă mai puțin din cauza anxietății, grijilor, regretului și tristeții.

Nu este de mirare că la maturitate suntem mai obosiți: pentru adulți o oră de stres poate fi la fel de epuizantă ca 8 ore de activitate fizică. Aceste emoții negative se reflectă într-un nivel mai scăzut de energie atunci când creștem și începem să oscilăm între trecut-prezent-viitor.

  1. Respirația copilului

Fii atentă la modul în care copilul tău respiră atunci când doarme. Vei observa că la fiecare inspirare întregul corp se mișcă – de la abdomen la umeri. Copii sub 7 ani își folosesc întreaga capacitate pulmonară. Primesc astfel mai mult oxigen, eliberează stresul și tensiunea, și automat au mai multă energie.

După vârsta de 7 ani copii încep să piardă abilitatea de a respira liber și de rămâne în prezent. Aici contează foarte mult încurajarea anumitor obiceiuri care vor permite copiilor să fie mai sănătoși și energici atât ca adolescenți, cât și ca adulți.

  1. Emoțiile copilului

Trăind atât de mult în prezent, copiii au un ego foarte mic – nu le pasă de ceea ce cred alții despre ei. Astfel ei pot râde sau plânge fără teama de a fi judecați. Exprimarea emoțiilor este modul copiilor de a elibera stresul.

Adesea primul nostru impuls în cazul unui copil care plânge este să îl oprim. Din păcate, aceasta nu face decât să închidă o supapă emoțională naturală, emoția negativă rămânând blocată în interior. Dacă copilul poate plânge liber, vei observa că imediat după el va reveni la normal pentru că tensiunea a fost eliberată.

Avem energie – cum procedăm?

Pentru a fi cu adevărat utilă, energia copiilor trebuie folosită în activități care o direcționează spre dezvoltarea fizică, cognitivă și emoțională a celor mici.

Mișcare. Mișcare. Mișcare – ideal afară!

Mintea copiilor nu se poate dezvolta în absența mișcării fizice.

De aceea, specialiștii CDC din SUA recomandă un minim de 60 de minute de activitate fizică în fiecare zi.

Această mișcare îi ajută pe cei mici să doarmă mai bine, le susține un apetit sănătos și îi ajută să își folosească în mod constructiv resursele de energie. Pe lângă asta le aduce și câteva beneficii suplimentare.

  • Încurajează imaginația: joaca liberă în natură oferă copiilor o listă aproape nesfârșită de descoperiri și oportunități de a crea lumi întregi. Cine poate uita momentele în care un simplu băț devenea o sabie perfectă pentru învins dragonii sau când un mușuroi de furnici oferea minute în șir de curiozitate și fascinație?
  • Definește limitele proprii ale fiecărui copil: este normal ca primul nostru instinct este să îi protejăm pe cei mici de orice mic accident dar prin aceste julituri și vânătăi cei mici învață ce pot și ce nu pot sa facă. Pe măsură ce își înțeleg și acceptă limitele, copii învață și cum să recunoască situațiile care îi fac să se simtă inconfortabili și să abadoneze orice experiență care le trage un semnal de alarmă.
  • Permite experimentarea unei game bogate de emoții: atunci când sunt expuși unor situații noi (compania altor copii, temperaturi diferite, jocuri noi, un mediu necunoscut), copiii vor explora emoții ca frustrarea, furia, teama, curajul, curiozitatea. Jucatul afară le permite copiilor un mediu confortabil în care să exploreze noi provocări și să învețe să administreze corect sentimentele ce pot însoți o stare de disconfort.

Combustibilul corect

Primul pas este înlocuirea gustărilor cu variante mai sănătoase, fără zahăr. Încearcă produse cu o listă cât mai scurtă de ingrediente.

Oferă-i copilului tău alimente bogate în grăsimi sănătoase (avocado, unt, pește) ce îi permit să păstreze un nivel echilibrat de energie.

Smoothie-urile sunt o alegere fantastică dacă micuțul tău este mai mofturos: poți include fibre, minerale și vitamine din legume sau fructe pe care acesta le poate privi cu reticență în forma lor brută.

De asemenea, copiii vor fi mai dispuși să încerce mâncarea dacă au participat în pregătirea acesteia. Este și o ocazie perfectă de a petrece timp împreună: încercați rețete diferite împreună și transformați pregătirea unei mese într-un ritual pe care copilul să îl aștepte cu nerăbdare.

Un ajutor binevenit

Copiii se simt importanți atunci când le ceri ajutorul. Le poți da o sarcină ușor de îndeplinit: strângerea hăinuțelor sau așezarea jucăriilor la locul lor corect sau chiar ștergerea vaselor. Odată ce a terminat ”treaba”, încurajează-l pe micuțul tău și oferă-i încă o provocare.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *