Cărți pentru copii

Cum să încurajezi creativitatea la copii: 7 sfaturi pentru joacă cu imaginație

21 aprilie 2021

Scris de:

Cum să încurajezi creativitatea la copii: 7 sfaturi pentru joacă cu imaginație

Cu siguranță și tu în copilărie te-ai bucurat de ”joacă creativă”: un morman de lut devenea plăcinte deliciosae, un băț se transforma într-o sabie anti-dragoni și un simplu elastic era o provocare pentru tine și prietenele tale.

Nu este de mirare că dorești aceeași experiență și pentru copilul tău! Și ce bine că primul pas îl poți face chiar.. acasă!

  1. Creativitatea la copii: renunțați la jucării

Da, sună ciudat dar vrem să și explicăm: o cameră plină ochi cu jucării și o întrebare – cât de des se joacă cel mic cu majoritatea dintre ele? Orice copil are preferatele lui și restul ajung așezate frumos în cutii sau pe rafturi.

Poate ai auzit de ”Puterea lui 4” – o teorie conform căreia un copil are efectiv nevoie de doar 4 jucării. Nu sugerăm să scapi de toate jucăriile celui mic (s-ar putea să existe consecințe foarte neplăcute) dar o curățenie generală ar putea duce la joacă mai creativă.

Sursă imagine: todaysparent.com

Prea multe alegeri sunt adverse creativității, sunt copleșitoare și copiii pot fi ușor distrași și chiar ajunge în situații conflictuale cu frații și surorile lor.

Cercetătorii au descoperit că cei mici sunt mult mai creativi atunci când au mai puține jucării (a se vedea bățul-sabie de mai sus) și sunt mai dispuși să se joace mai mult timp și mai vesel atunci când le limităm distragerile.

Gândește-te cât de ușor este ca adult să fii distras când ai o listă de lucruri de făcut și telefonul nu se mai oprește din sunat: e aproape imposibil să te concentrezi pe ceea ce faci!

  1. Creativitatea la copii: ce faci cu asta?

Cât de des îl întrebi pe copilul tău ”ce faci cu asta”? Atât de multe jucării sunt atât de evidente, încât îi spun efectiv copilului ce trebuie să facă cu el. De când avem nevoie de un ghid pentru joacă? De câte ori un copil cu o jucărie nouă nu a rămas hipnotizat de cutia în care aceasta a venit?

Cutia prezintă mai multe posibilități și copilul poate alege cum vreau să se joace: de-a piratul, de-a astronautul, etc.  Jucăria din interiorul cutiei va fi mereu destinată unui singur scop – cel descris de la bun început.

Sursă imagine: clickinmoms.com

Copiii care primesc jucării și jocuri cu final deschis devin ”proprietari”: decid ce se joacă și unde îi va duce jocul – creativitatea lor este astfel stimulată într-un mod pozitiv și relevant.

  1. Creativitatea la copii: să înceapă plictiseala!

Este complet normal ca un copil să fie plictisit – serios. Psihologii chiar spun că micile perioade de plictiseală susțin dezvoltarea copiilor. Timpul în care un copil ”nu are ce face” este timp care îl ajută să devină mai creativ.

Perioadele de perceput-plictis îl pot îndruma pe cel mic spre lectură, pictat, jocuri și activități afară, în natură.

Sursă imagine: sparkandstitchinstitute.com

Plictisul constructiv îi încurajează pe copii să gândească creativ, să rezolve probleme și să își folosească imaginația pentru a-și umple timpul.

  1. Creativitatea la copii: evită ”managementul” jocului

Părinții își doresc enorm de mult ca cei mici să aibă dreptate și astfel tind să uite că învățarea efectivă are loc în momentul în care copiii greșesc.

Încearcă să nu intervii în sau să direcționezi joaca copilului: lasă-l pe el să devină liderul activității și să o ducă în direcția pe care el o dorește. S-ar putea să fii surprinsă de unde vă va purta imaginația lui!

Sursă imagine: wtop.com

Chiar dacă poveștile născocite nu au sens în modul tradițional, mergi pe mâna celui mic: pune întrebări cu final deschis, râzi și intră în lumea creată de copil.

  1. Creativitatea la copii: nu te lăsa prinsă în capcana ”rezultatelor”

Cu toții iubim colecția de desene a unui copil dar trebuie să ținem minte că rezultatele nu sunt tot ceea ce contează în dezvoltarea copilului.

Sursă imagine: honeykidsasia.com

Ce contează cu adevărat este implicarea în proces: desenul, mica scenetă, gândirea creativă care implică imaginație – aici este locul în care învățarea adevărată are loc.

  1. Creativitatea la copii: keep it simple!

Nu complica lucrurile: un copil are talentul remarcabil de a transforma chiar și cel mai banal obiect într-o sursă de inspirație și amuzament – o rolă de hârtie igienică, un cofraj cu ouă, cutia de carton de mai sus!

  1. Creativitatea la copii: alege jucării rezistente

În loc să te gândești la cantitate, pune calitatea pe primul loc.

Ignoră imaginile de pe social media cu copii înconjurați de zeci de cadouri cu ocazia Crăciunului sau a zilei de naștere. Un copil care primește atât de mult va fi copleșit: cel puțin jumătate din jucării nu vor fi atinse vreodată și vor ajunge să fie uitate pe raft sau în cutii (vezi sfatul 1 de mai sus).

Nu a venit vremea ca lucrurile să se schimbe? Nu spunem să renunți la toate jucăriile – doar spunem că putem fi mai selectivi în alegerile noastre.

Jucăriile care au un scop mai înalt, sunt fabricate din materiale rezistente și pot îndeplini mai multe roluri sunt cele care pot fi moștenite din generație în generație și care pot deveni o sursă inepuizabilă de amintiri prețioase.

Întrebări importante la achiziția unui joc/unei jucării:

  1. Ce primește copilul în urma jocului?
  2. Este o activitate cu final deschis?
  3. Poate fi folosit în mai multe moduri?
  4. Îl va inspira pe copil să își folosească imaginația, să rezolve probleme și să gândească creativ?

Dacă răspunsul este ”da”, atunci vei știi că achiziția este o investiție inteligentă în viitorul copilului tău.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Creativității Editura DPH a pregătit o selecție de cărți, jocuri și activități speciale pentru a susține cel mai natural mod de învățare al copiilor: creativitatea și imaginația! Click pe imaginea de mai sus sau aici și bucură-te de ore întregi cu final(uri) neașteptate!

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *