Părinții DPH

Bianca Moruș, blogger: Fiica mea își caută răspunsurile în cărți, Google este pentru… mine

19 august 2021

Scris de:

Bianca Moruș, blogger: Fiica mea își caută răspunsurile în cărți, Google este pentru… mine

Bianca Moruș este fost jurnalist și specialist în comunicare, iar de câțiva ani buni o puteți citi pe biancamorus.ro. Pe lângă toate acestea, Bianca este și mama Dianei, un copil care uimește prin curiozitate și efervescență. Diana își caută răspunsurile la întrebări în cărți, nu pe Google, ca mulți copii de vârsta ei, iar cele două împart o bibliotecă generoasă.

Deși fiica ei nu este neapărat o cititoare împătimită, Bianca spune că printre cadourile preferate ale Dianei se numără cărțile. Apreciate și răsfoite cu curiozitate. Mai multe despre cum a reușit Bianca să-I inspire fiicei sale dragostea pentru cărți și povești, dar și curiozitatea vizavi de lucruri noi, într-un scurt interviu din seria #CiteșteCuMintea #CiteșteCuInima.

Cât de des citește Diana și ce fel de cărți preferă? Dar voi?

Diana nu este o cititoare împătimită. Nu încă, cel puţin :). Când a găsit cărţi care au stimulat-o sau au atras-o, a citit şi câte una pe zi. Aveam zile când intram zilnic în librărie ca să mai ia câte o carte nouă din seriile care i-au fost pe plac.

Dacă nu o atrage subiectul, e scrisul prea mic sau cu prea multe nume în engleză, pe care nu ştie cum să le citească, nu mai insistă asupra cărţii respective.

Funcţionează foarte bine spiritul de “turmă” în ceea ce priveşte cititul. Dacă mai mulţi copii din jurul ei citesc este şi ea stimulată să citească mai mult.

Este însă în continuare o ascultătoare fascinată şi încă insistă să-i citesc seara, înainte de culcare. Îi plac cărţile cu mesaje, cărţile pozitive şi amuzante. Asta s-a văzut inclusiv când a venit vorba de mania Harry Potter. Deşi era dornică să citească şi ea, ca toţi ceilalţi, nu a putut trece de mijlocul celei de-a doua cărţi din serie.

Nu îi place nimic ce este cu violenţă sau scârbos, aşa că la pasajele care au întrunit aceste caracteristici a decis că nu e pentru ea, momentan, această carte.

Eu am citit multă ficţiune de-a lungul vieţii, uneori mult prea devreme pentru vârsta mea.

Mă enervam groaznic pe când aveam vreo 13-14 ani şi dădusem iama în cărţile lui Balzac, iar mama îmi spunea să le las pe mai târziu, că n-o să pricep mare lucru din ele. 🙂 Mi-a plăcut mult Cehov în adolescenţă, dar pe vremea aceea citeam cam orice îmi pica în mână, mai ales că aveam o bibliotecă serioasă în casă.

În ultimii ani am făcut o pasiune pentru autobiografii şi cărţi de psihologie şi autocunoaştere, dar nu dau înapoi nici de la o ficţiune bună.

De ce este atât de importantă lectura la voi în familie?

Eu am crescut înconjurată de cărţi, alături de părinţi care citeau până târziu, în noapte, aşa că nu mi-am pus prea des problema asta. Am crescut citind şi mi-a plăcut la nebunie.

Înţeleg epoca în care trăim şi graba de a face multe şi bine, dar cred că lectura are farmecul şi tihna ei.

Pe lângă evadarea din cotidian, citind poţi să descoperi şi să înveţi lucruri în linişte, fără să te zorească nimeni sau să trebuiască să fii nevoit să procesezi repede, că altfel dispare imaginea respectivă. Cred că trebuie să ne dăm voie şi să gândim, nu doar să vedem şi să credem că acumulăm informaţii.

Cum crezi că-i ajută cărțile pe copiii tăi să se dezvolte/să-și însușească noțiuni noi?

În primul rând cititul are un impact extraordinar asupra vocabularului. De când era mică, Diana folosea cuvinte “pompoase”, dar foarte bine integrate în ideile pe care voia să le transmită, iar oamenii se arată şi acum uimiţi de lucrul acesta. Este evident că achiziţiile acestea le-a făcut în urma discuţiilor de zi cu zi şi a lecturilor.

Apoi, ori de câte ori vrea să afle ceva, ştie că la cele mai multe întrebări poate găsi răspunsul într-una dintre cărţile ei. Am avut grijă să aibă o bibliotecă complexă, din care să poate alege în funcţie de starea ei şi de lucrurile pe care vrea să le afle într-un anumit moment.

Şi se pare că a funcţionat. Zilele trecute voia să ştie mai multe despre viaţa cangurilor, iar după ce eu nu am mai ştiut să îi răspund la întrebări, am trimis-o să caute pe Google.

A râs şi a zis că Google e pentru mine, ea se duce să caute în cărţile ei.

Cum alegi cărțile? Datorită mesajului, ilustrației, recomandărilor?

Cele mai multe cărţi le-am ales în urma recomandărilor – fie ale prietenilor, fie din grupurile de profil. Am înţeles rapid că nu trebuie să-i bag pe gât lecturile mele preferate de când eram copil şi am căutat cărţi actuale, dar scrise bine şi cu tâlc. Multe dintre ele şi le-a ales însă ea, în urma a ceea ce descoperea la prieteni sau colegi de after şi trebuie să recunosc că din această categorie, puţine au fost cele care nu i-au fost pe plac. E evident că generaţia ei ştie mai bine ce i se potriveşte.

Crezi că ar trebui să citim mai mult? Sau părinții de azi sunt o generație care conștientizează importanța cărților?

Dacă e după mine, nu am niciodată timp să citesc cât mi-aş dori, deci sigur ar trebui să citim mai mult :). Nu vreau să generalizez şi nici nu cred că ajută pe cineva lucrul acesta. Sigur că eu consider că lectura este extrem de importantă în viaţa noastră, dar sunt destui oameni inteligenţi cărora nu le place să citească din cărţi şi îşi culeg informaţiile necesare altfel. E vorba, până la urmă, şi de înclinaţiile fiecăruia şi nu cred că un război între cei cărora le place să citească şi ceilalţi e de ajutor cuiva. Nici pe mine nu mă interesează să ştiu cum funcţionează un robot-aspirator, de exemplu, dar îmi place să-l folosesc :).

Câte cărți cumperi lunar și câte ai vrea să cumperi de fapt?

În ultimii ani cred că am avut o medie de 10-15 cărţi cumpărate lunar, dar niciodată nu mi se pare suficient.

Care este personajul preferat al Dianei și de ce?

Woaaaa, asta e o întrebare foarte tricky pentru că Diana îşi schimbă frecvent personajele preferate, în funcţie de ce mai descoperă şi de zonele de interes de moment. I-a plăcut de Harry Potter în primul volum, încă îi place ce reprezintă el, dar cum spuneam şi mai sus, n-a reuşit să ducă al doilea volum la bun sfârşit.

Este fascinată de Ţup al lui Alex Donovici pentru că este un personaj atât de bun şi de puternic. I-a plăcut de Jack şi de Annie din seria Portalul Magic pentru că au parte de aventuri pe care ştie că ea nu le poate trăi decât în acest fel, prin lectură.

Şi, desigur, l-a iubit pe Mog pentru că se ştie cât de mult iubeşte animalele.

Acest mini-interviu face parte dintr-o nouă serie de interviuri prin care ne propunem să deschidem conversația despre importanța cititului în familie și impactul asupra educației copiilor. Vom invita alături de noi creatori de conținut, părinți, cadre didactice și nu numai care sperăm să vă inspire prin alegerile și cuvintele lor. Pentru că noi, la Editura Didactica Publishing House, #CitimCuMintea și #CitimCuInima

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *