Cărți pentru copii

Cum să crești un cititor? [FRAGMENTE în premieră]

25 martie 2022

Scris de:

Cum să crești un cititor? [FRAGMENTE în premieră]

”E stresant să fii părinte. E stresant să fii o persoană. Dar am descoperit că, până și cele mai dificile momente, în cele mai complicate zile,

dacă pun mâna pe o carte deja mă simt mai bine, ca și cum m-aș întoarce la mine însămi.

În zilele în care simt că nu mai am ce să dăruiesc copiilor mei, mă așez lângă ei și deschid o carte. Începem să citim și lumea se schimbă pe loc.” – Maria Russo.

”Mulți părinți se pot lăuda pe bună dreptate cu puterea și talentele copiilor lor. Ce pot eu să spun despre ai mei este că sunt cititori pasionați. Ba chiar sunt cititori mai avizi decât mine. Par să-și privească biata mamă ca pe o ființă cam lentă și ușor de distras. Nu mă deranjează asta. Nu mă deranjează că ei dau paginile mai iute decât mine și că, uneori,

mă ignoră când îi chem la masă, pentru că vor neapărat să termine un capitol.

Chiar mă bucur să știu că, indiferent ce surprize le-ar rezerva viața, ei vor fi mai mult decât pregătiți pentru acestea, după ce s-au cufundat în poveștile din filele cărților.” – Pamela Paul.

În prezent părinții sunt motivați și împinși să facă cât mai mult și multe pentru succesul copiilor (uneori de la vârste incredibil de fragede). Deci o abordare care îi motivează să facă mai puțin este ca o gură de aer proaspăt!

Acesta este mesajul aparent contraintuitiv al cărții ”Cum să crești un cititor”, scris de două editoare pentru cărți pentru copii la The New York Times Book Review.

Dacă ai impresia că trebuie să pui accent pe silabisire, pe încurajarea copiilor să citească cărți peste nivelul lor de dezvoltare pentru a progresa mai repede și pe interzicerea anumitor cărți pentru că nu sunt ”bune” – atunci Maria și Pamela te vor învăța o altă abordare.

În ”Cum să crești un cititor” cele două autoare, Maria Russo și Pamela Paul, oferă sfaturi ușor de pus în practică pentru părinții care vor să-și ajute copiii să se îndrăgostească de lectură.

”Cititul acasă trebuie să fie despre curiozitate, descoperire și explorare.

Este foarte bine să îți susții copilul cât învață partea ”mecanică” a cititului la școală dar cea mai importantă sarcină este mai profundă: să creezi dragostea pentru lectură.

Lasă lecțiile la clasă și nu încerca să lucrezi cu obiective. Obiectivul tău este să faci din această activitate o plăcere”.

Poate ideea de a renunța la obiective nu îți surâde dar crede-ne: renunțarea la ideea de ”mecanică” în favoarea plăcerii este una atât de liberatoare! Și exact asta ne oferă autoarele în această carte împărțită în 5 părți:

  • Partea 1: născut pentru a citi
    • Cum să-i citești bebelușului tău
    • Cum să le citești copiilor de 1-3 ani
  • Partea 2: cum să crești un cititor
    • Cititorul tău în devenire
    • Cititorul independent
  • Partea 3: cititorul tău preadolescent
    • Saltul către nivelul intermediar
  • Partea 4: cititor pe viață – adolescenții
    • Cititorul tău adolescent
  • Partea 5: alte cărți care merită iubire – clasificare în funcție de temă și vârsta cititorului

Folosind un stil simplu, simpatic și sfaturi ușor de pus în practică completate de liste de sugestii pentru lectură cu descrieri scurte,  autoarele încearcă să demitizeze anumite informații și să ofere părinților libertatea de a urma propria cale în lectură pentru a crea cel mai bun exemplu pentru copii.

Câteva din sugestiile pe care le vei descoperi în carte:

  • Înconjoară-ți copilul cu cărți începând cu titluri cartonate pentru bebeluși.
  • Lasă copilul să dea singur paginile și să te întrerupă. Dacă nu citești cuvintele fix cum au fost scrise, este OK pentru moment.
  • Creează o cultură care se bazează pe lecturatul copilului: oferă cărți în dar în loc de bomboane. Organizează un schimb de cărți între părinți și copii. Întreabă-i pe prietenii copilului tău ce cărți citesc.
  • Nu te îngrijora de viteza cu care cel mic deprinde cititul. În Germania și țările scandinave abilitățile literare se deprind mai târziu dar asta nu se traduce în rate mai mari de analfabetism.
  • Pe măsură ce copilul începe să citească, evită corecturile în favoarea ascultatului activ.
  • Nu strâmba din nas la benzi desenate, romane grafice sau cărți inspirate din Minecraft. În felul lor unic, acestea susțin obiceiul lecturii din plăcut.
  • Nu trata tehnologia ca pe un dușman. Încearcă să o incorporezi: încurajează-ți copilul să dea follow autorului preferat pe social media sau să urmărească videoclipuri cu lecturi pe YouTube.

Sfaturile din carte sunt scurte, ușor de pus în practică și în doar 5 minute, iar cartea în sine este un cadou perfect pentru părinții în devenire.

Sigur, poți căuta online o listă de recomandări de lecturi dar experiența autoarelor, ambele cu trei copii, și tonul informal, conversațional este perfect mulat pentru sugestii ca de la prieten la prieten.

Cartea este disponibilă aici și nu uita: dacă copilul tău stă tolănit pe podeaua unei librării în timp ce un alt adult îi citește, tu nu ești leneș(ă) – crești un cititor!

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *