Părinții DPH

Cum îi ajutăm pe copii să își dezvolte inteligența emoțională

12 martie 2021

Scris de:

Cum îi ajutăm pe copii să își dezvolte inteligența emoțională

Ca părinți ne asumăm o sarcină enormă în momentul în care copilul se naște.

Dorim să fie puternic, independent și fericit. Pe măsură ce copilul crește, ne dăm seama că dezvoltarea acestor abilități pe cont propriu este un vis irealizabil – este responsabilitatea noastră să îi ajutăm să își dezvolte inteligența emoțională.

Dacă cel mic este recalcitrant, tindem să vedem roșu în fața ochilor. Bărbia lui este în aer și te privește fix, și face exact opusul la ce l-ai rugat să facă. Aceste reacții sunt doar o fază pe care copilul o va depăși pe măsură ce se maturizează emoțional.

Sfaturi pentru inteligenta emotionala copii
Sursă imagine: www.todaysparent.com

La fel cum tu îl înveți cuvinte noi, este foarte important să îl ajuți să își înțeleagă emoțiile și cum le poate gestiona optim.

Astfel copilul devine inteligent din punct de vedere emoțional (și tu devii un părinte mai înțelegător).

Copiii mici au tot felul de emoții și sentimente (știi vorba cu ”esențe tari în sticluțe mici”) care cel mai des se manifestă prin râsete sau lacrimi și țipete. Iubim râsul dar celalalte emoții (furia, tristețea, frustrarea, frica) ies la suprafață sub formă de furie. Omulețul nu știe să facă diferența între ele și astfel nu poate comunica exact ce are nevoie.

Inteligența emoțională la copii: trage aer în piept

Atunci când copilul tău face un tantrum, indiferent de dramatismul acesteia, trage aer în piept și ține minte că nu o face dinandins. El încearcă să comunice dar încă nu știu exact cum.

Sfaturi pentru inteligenta emotionala la copii
Sursă imagine: imagesvc.meredithcorp.io

Dacă sunt neascultători, te enervezi, și nu poți să faci nimic productiv. Dacă nu îți poți păstra calmul, cum vor învața ei să facă asta? Numără până la 20 și abia după aceea încearcă să rezolvi problema.

Inteligența emoțională la copii: fii blândă, înțelegătoare și iubitoare

Copiii pot întâmpina dificultăți în gestionarea emoțiilor. Spune-i că înțelegi că este supărat și că îl vei ajuta să soluționeze problema. Dacă rămâi calmă, cel mai probabil și cel mic va face la fel. Odată ce sunt destul de liniștiți pentru a asculta ce le spui, vor fi mai deschiși la ideea de a învăța de la tine.

Inteligenta emotionala la copii
Sursă imagine: verywellfamily.com

Nu îl certa pe copil pentru că este emoțional.

Ține minte, el nu se poate abține și are nevoie să îl înveți. Dacă îl trimiți ”la colț” sau îi ignori emoțiile categorisindu-le ca fiind neimportante, nu vor învăța niciodată să își gestioneze emoțiile.

Inteligența emoțională la copii: ajută-l să își eticheteze emoțiile

Încearcă să spui ceva de genul: ”Pari foarte furios acum. Este din cauza faptului că Mihai ți-a luat mașinuța?” sau ”Pari trist, pot să te ajut cu ceva?”.

Folosind fraze asemănătoare de fiecare dată, copilul va învăța să își înțeleagă emoțiile și va avea la dispoziție un vocabular util pentru data viitoare când se confruntă cu ele.

Sfaturi pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii
Sursă imagine: www.unicef.org

Odată ce copilul își poate recunoaște și eticheta emoțiile, el vor deveni mai buni la gestionarea lor fără să se simtă copleșiți.

Inteligența emoțională la copii: cum rezolvăm problema?

Dacă cel mic are un conflict cu un alt copil, ghidează-l spre o soluție. Încearcă ceva asemănător cu ”Știu că ești supărat că verișorul tău ți-a luat ursulețul dar nu îl poți împinge. Ce altceva poți face când ești furios?”. Dacă copilul nu are nicio idee, oferă-o opțiuni.

Există mai multe alegeri și trebuie să le găsești pe cele care funcționează pentru copilul tău. Îl poți ruga să verifice dacă se simte încordat. Învață-l să tragă aer în piept pentru a se calma – astfel furia va ieși din corp.

Sfaturi pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii
Sursă imagine: cdn.psychologytoday.com

Îl poți învăța să numere până se calmează – astfel îi arăți cât de bine este să își controleze emoțiile.

Inteligența emoțională la copii: sfaturi suplimentare

  • DIALOGAȚI: copiii ai căror părinți discută despre cum s-ar putea simți alți oameni au o abilitate mai bună de a vedea și alte perspective – primul pas spre empatie. Dacă cel mic vede un copil supus tachinării la locul de joacă, întreabă-l cum crede că se simte copilul respectiv. În timp ce vă uitați la un film sau citiți o carte, întreabă-l cum crede că se simte personajul. Acest tip de conversații susțin dezvoltarea inteligenței emoționale.
  • GHID EMOȚIONAL: una din cele mai bune metode de a susține dezvoltarea inteligenței emoționale este ghidarea copilului prin stări mai dificile. Prima noastră reacție ca părinți este să rezolvăm rapid problema care provoacă emoția negativă.
    Însă cea mai bună soluție nu este să îi distragem pentru a reveni rapid la o stare de veselie. Dacă le permitem copiilor să se simtă triști sau furioși, ei vor învăța cu timpul cum se simt alții care trăiesc aceste emoții și le vor putea naviga mai ușor și constructiv.
  • Putem include în rutina noastră zilnică mici exerciții pentru gestionarea emoțiilor: jocuri, activități sau povești tematice care îi ajută pe copii să facă primii pași spre înțelegerea emoțiilor și cum acestea se transformă din ”monstruleți” în prietenii noștri.
Carti pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii
Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *