Părinții DPH

Sfaturi pentru a lucra de acasă cu copiii: cum împăcăm și capra și varza?

24 februarie 2021

Scris de:

Sfaturi pentru a lucra de acasă cu copiii: cum împăcăm și capra și varza?

Deja se face aproape un an de când părinții din România și lumea întreagă s-au trezit cu un nou coleg de birou – un coleg adeseori agitat, care necesită foarte multă atenție și care parcă apare cu o urgență enormă numai când te afli într-un call foarte important.

De aproape un an părinții din România lucrează alături de copiii lor – copii care nu înțeleg că ”mai și tati sunt la muncă acum” doar ei sunt acasă și deci 100% disponibili.

De aproape un an orice părinte se întreabă cum va fi posibil să termine ce are de făcut în ziua respectivă la job fără a avea un efect negativ asupra copiilor-colegi-de-apartament/casă.

Sfaturi pentru a lucra de acasa alaturi de copii
Sursă imagine: wrike.com

Sperăm că mai jos vă putem oferi câteva răspunsuri la această întrebare – un mic ghid pentru îndeplinirea părții de work din work from home pentru părinți.

SFATURI PENTRU A LUCRA DE ACASĂ: NU AVEȚI UN PROGRAM? FACEȚI UNUL.

Cu siguranță știți că un copil are nevoie de un program bine stabilit dar v-ați gândit vreodată că acest lucru se aplică și pentru părinți?

Dacă încă nu există o structură în familia voastră, a venit momentul să începeți să o creați!

Sfaturi pentru parintii care lucreaza de acasa
Sursă imagine: todaysparent.com

Sigur, cu toții putem da ochii peste cap la ideea unui program bine stabilit pentru că ne imaginăm o planificare la secundă a întregii zile.

Vestea bună este că nu trebuie să mergem în extreme! Un plan general este îndeajuns pentru întreaga familie.

SFATURI PENTRU A LUCRA DE ACASĂ: PROGRAM DE LUCRU

De la gătit la curățat casa, îngrijit copii și asigurat că aceștia își folosesc timpul inteligent, ziua pornește din start haotic – mai ales dacă vă gândiți cât de des întrerupeți o activitate de muncă pentru a face ceva ce nu ați fi făcut niciodată la birou (cât de des vă ridicați de la masă pentru a da drumul la mașina de spălat?).

Cum putem lucra de acasa cu copii
Sursă imagine: thepublicdiscourse.com

Anunțați întreaga familie care este programul vostru de lucru și care sunt așteptările când vă aflați în acel interval orar.

Discutați cu celălalt adult din casă și găsiți cele mai folositoare ”portițe” în care puteți face cu schimbul de-a lungul zilei.

SFATURI PENTRU A LUCRA DE ACASĂ: SETAȚI UN OBIECTIV

Fiecare zi trebuie să se termine cu îndeplinirea chiar și a unui singur obiectiv principal.

  • Lucrați în primul rând la ce este MUSAI: acele task-uri care sunt urgente și de care depind și alți membri ai echipei voastre de la birou
  • Înghite ”gălușca”: începeți cu sarcina cea mai dificilă/complicată/plictisitoare.
  • Alternativ luați toate sarcinile mici/simple: dacă lista pe care o aveți este kilometrică, începeți cu task-urile care necesită mai puțin timp – astfel lista se va scurta mai repede.
Sfaturi pentru a lucra de acasa altaturi de copii
Sursă imagine: 24restore.com

La finalul zilei notați ce are prioritate pentru mâine – astfel mâine veți putea începe direct să lucrați fără acele momente pierdute de confuzie și copleșire.

SFATURI PENTRU A LUCRA DE ACASĂ: ȘI COPIII?

Poate fi complicat să petreceți timp în fiecare zi pentru a crea o listă de activități pentru cei mici. Astfel, vă recomandăm ca o dată pe săptămână să compuneți o serie de alternative care îi vor ține ocupați pe copii într-un mod constructiv ȘI distractiv.

Puteți crea un biblioraft împărțit pe categorii: sport, yoga, dans, desen, colorat, citit, etc.

Cum lucram de acasa cu copii
Sursă imagine: squarespace-cdn.com

Pentru copiii mai mari setați așteptări în privința organizării timpului lor: școala online, teme, activitate sportivă, activitate creativă, etc.

Pentru copiii mai micuți, aranjați un spațiu dedicat jocului cu diverse opțiuni ușor de accesat: o cutie cu lego, o cutie cu puzzle-uri, cărți de colorat, etc.

SFATURI PENTRU A LUCRA DE ACASĂ: ANTICIPAȚI ȘI PLANIFICAȚI

O componentă crucială pentru a lucra de acasă este anticiparea și planificarea pentru nevoile familiei voastre.

De exemplu, planificați în fiecare seară gustările pentru a doua zi pentru copii. Astfel nu va trebui să opriți ce făceați pentru a căuta ceva pe placul celui mic: biscuiți, struguri, budinca de orez cu lapte. Lăsați gustările la îndemână în locuri speciale – astfel copiii vor avea acces rapid la ele și își vor dezvolta și independența.

Cum lucram de acasa: gustari pentru cei mici
Sursă imagine: yummytoddlerfood.com

Dacă aveți copii mai mari care sunt la școală, pregătiți toate materialele cu o seară înainte – manuale, rechizite, materiale alternative – astfel nu veți pierde minute bune ”racolând” tot ce vă trebuie cu câteva clipe înainte de începere orelor.

SFATURI PENTRU A LUCRA DE ACASĂ: PLANIFICAȚI MESELE

O metodă excelentă de a economisi timpul: setați un meniu și afișați-l în bucătărie.

Sfaturi pentru a lucra de acasa
Sursă imagine: washingtonpost.com

Astfel veți scăpa de presiunea de a veni cu idei proaspete pentru mesele în familie și oferă celorlalți membri ai familie posibilitatea de a ajuta: cu tăierea legumelor, de congelarea puiului, poate chiar fierberea pastelor.

SFATURI PENTRU A LUCRA DE ACASĂ: FOLOSIȚI ECRANELE CU CAP

Accesul copiilor la tehnologie vă poate oferi ore neîntrerupte de muncă dar acest acces trebuie orientat în jurul ideii de ”util cu plăcut”. Folosiți tehnologia nu doar pentru imagini colorate și melodii zgomotoase.

Platforma Cloubi

Oferiți-le copiilor opțiuni digitale utile pentru petrecerea timpului – o recomandare utilă, spunem noi, aici.

SFATURI PENTRU A LUCRA DE ACASĂ: AVEȚI RĂBDARE

Work from home alături de copii este, fără îndoială, o provocare dar sperăm că aceste sfaturi v-au ajutat și inspirat și nu uitați că răbădarea, blândețea și chiar un zâmbet pot fi incredibil de utile în cele mai stresante momente.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *