Cărți pentru copii

Recomandări: biografii pentru copii

2 mai 2022

Scris de:

Recomandări: biografii pentru copii

Când spunem cărți pentru copii deja ne imaginăm povești amuzante, creative și pline de iubire… doar asta vrem să oferim celor mici: o lume fantastică în care să evadeze, să se simtă în siguranță și să învețe despre cele mai importante lucruri din viață – cum să împartă, cum să își facă prieteni, cum să fie buni.

Dar dacă din aceste titluri ar face parte și povești reale despre cele mai importante figuri din istoria omenirii?

Cum îi putem motiva pe copii să citească ”nonficțiune”?

Atunci când copilul își dorește să înceapă o carte nouă, îți recomandăm să vă duceți împreună în minibiblioteca voastră (am mai discutat în trecut despre cât de important este ca cel mic să aibă de unde alege!) și să îl întrebi ce a mai citit și ce i-a plăcut la cărțile respective.

Strategia aceasta funcționează pentru că se bazează pe încredere și alegere.

În acest punct este foarte ușor să strecori și o biografie în teancul de cărți de unde cel mic poate alege. Nimic nu este mai fantastic decât un copil care iese din zona de confort a lecturii și face cunoștință cu poveștile adevărate ale unor oameni uimitori.

”Mami, chestia asta chiar s-a întâmplat? Povestea asta e… reală?”

”Da, puiul meu, chiar s-a întâmplat.”

Acesta este adevărul: indiferent de vârsta noastră, mereu căutăm pe cineva care să ne lumineze calea în viață. De ce nu am profita în acest sens de poveștile unor oameni remarcabili, cu experiențe ieșite din comun și care au modelat istoria omenirii?

De aceea, este atât de important să dăm copiilor darul biografiilor și să îi ajutăm să privească puțin în lumea unor oameni reali. Atunci când vedem cum aceștia au depășit provocări destul de serioase, putem lua de acolo exact acele sfaturi ce ne pot ajuta să facem același lucru.

Biografii pentru copii: Wolfgang Amadeus Mozart

Recunoscut ca unul dintre cei mai mari compozitori ai muzicii clasice, Mozart a compus prima piesă la vârsta de 5 ani. A creat muzică pentru ahiepiscopi și împărați, a făcut cunoștință cu cei mai mari muzicienii ai epocii sale, a fermecat curțile imperiale ale Europei, a călătorit întreaga sa viață și s-a inspirat din tot ce a cunoscut, creând opere care au devenit parte din patrimoniul cultural al umanității.

Biografii pentru copii: Frida Kahlo

Cea mai cunoscută artistă mexicană a tuturor timpurilor, Frida Kahlo este o adevărată inspirație pentru cum să îți depășești traumele și să folosești tot ce îți oferă viața pentru a crea opere de artă care te lasă fără cuvinte.

De la artist necunoscut la exemplu feminist de urmat, această biografie spune întreaga poveste a Fridei și cum ea și-a pus amprenta asupra umanității.

Biografii pentru copii: Albert Einstein

Când spui ”om de știință”, cel mai probabil prima imagine care îți vine în minte este chipului lui Albert Einstein. Niciun alt fizician nu a avut un impact atât de puternic asupra științei și nu a revoluționat modul în care percepem legile universului.

Dar știați că faimosul Albert a avut probleme atât la școală (unde era considerat un elev mediocru), cât și atunci când a devenit angajat? Sau că era pasionat de muzică? Sau că a fost forțat să emigreze în America în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?

Descoperiți mai multe despre Albert Einstein în una din cele trei cărți dedicate lui în colecțiile DPH!

Biografii pentru copii: Leonardo da Vinci

Știi ce este un ”polimat”? Un om priceput la aproape toate. Leonardo da Vinci este definiția acestui cuvânt: pictor, inginer, om de știință, teoretician, sculptor, arhitect, filosof, biolog, urbanist… există foarte puține domenii în care Leonardo nu a făcut pași importanți, descoperiri uluitoare și invenții care s-au dovedit cu mult înaintea timpului lor…

Descoperă în aceste două biografii absolut cuceritoare viața lui da Vinci din copilărie și până la finalul vieții: o viață bazată pe curiozitate nesfârșită și pe dorința de a înțelege cum funcționează totul din întreaga lume.

Biografii pentru copii: Marie Curie

Marie Curie a fost prima femeie care a câștigat premiul Nobel pentru fizică și apoi l-a mai câștigat o dată într-un alt domeniu – pentru chimie. Marie Curie a fost prima femeie care a devenit profesor de fizică la Sorbona. Marie Curie a luptat cu prejudecățile într-o vreme în care femeile nu aveau ce căuta în mediul academic și în cercetare.

Munca ei și a soțului ne-au ajutat să învățăm mai multe despre radioactivitate și s-au soldat cu descoperirea a două noi elemente chimice.

Biografii pentru copii: Maria Montessori

Maria Montessori este cunoscută în întreaga lume datorită metodei omonime: o metodă pedagogică care a revoluționat educația printr-o idee pe care noi o considerăm în prezent de la sine înțeleasă – educația trebuie să aibă în centru copilul.

Maria Montessori a crezut în potențialul creativ al fiecărui copil – și a dezvoltat o nouă abordare a educației, bazându-se pe modul în care copiii învață în mod natural. Acum, metodele sale, care i-au adus trei nominalizări la Premiul Nobel pentru Pace, sunt practicate în întreaga lume.

Biografii pentru copii: Poveștile reginelor și regilor

Ce poate fi mai frumos decât să porți o coroană, să fii atotputernic și să fii înconjurat de servitori a căror singură misiune este de a-ți face viața frumoasă și confortabilă.

Regii și reginele sunt cei mai fericiți, nu-i așa? Ei bine, dacă citim mai multe despre viețile lor, s-ar putea să fim surprinși să aflăm că o colivie aurie este tot o colivie și că uneori și capetele încoronate nu se bucură de un final fericit…

Biografii pentru copii: Nikola Tesla

Unii spun că Tesla a fost cel mai mare om de știință a tuturor timpurilor.

Mulți oameni știu că Nikola Tesla (1856–1943) a fost un inginer și inventator care a contribuit la dezvoltarea sistemului electric de curent alternativ și a comunicațiilor radio fără fir, pe care le folosim și astăzi. Ceea ce, probabil, nu știu toți este că s-a născut în timpul unei furtuni cu fulgere și a deținut mai mult de 300 de brevete în 27 de țări pentru invențiile sale, a revendicat invenția unei raze mortale care ar putea distruge 10 000 de avioane de la o distanță de 250 de mile și a îngrijit zeci de porumbei în camerele de hotel în care a locuit.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *